Spillerutvikling
Der vi tidligere omhandlet som mangelen på «notoriske» målscorerer blant mannlige fotballspillere, vil vi denne gangen «fremsnakke» våre kvinnelige «notoriske» toppscorere, som ser ut til å gå «gutta en høy gang»,
Fra 1948 til 2019 – over 70 år har gått – og det er kun 15 ganger at norske spillere har scoret mer en 20 mål i en sesong på øverste nivå i Norge .
Internasjonal fotball har en høyintensitet og hurtighet i spillet som ser ut til å være i utvikling for hvert eneste år. Sommerens VM og EM for kvinner og menn bekrefter at norsk fotball fortsatt har noe å jobbe med.
Drømmen om den nye Zlatan. Denne visjonen, drømmen, hadde NFF i 2013, og satte i gang et spissprosjekt som skulle realisere målsettingen om få frem den neste A-landslagspissen og den nye Zlatan. Nå har det gått seks år. Hvordan har det gått, hva er «ståa»?
Når vi ser verdens beste fotballspillere i aksjon på TV kommer det frem supperlativer som, de har så god balanse og rytme i fotballbevegelsene. De har en fantastisk orienteringsevne, en eminent ballkontroll, god touch/soft i ballmottaket og en utrolig høy pasningsferdighet.
Hver eneste dag opplever vi verdens mest fantastiske driblere, som på en kunstnerisk måte trollbinder millioner av fotballelskere i fotballens teater verden rundt.
Verdens beste spillere har ekstreme ferdigheter. Enkelte har helt spesielle «spissferdigheter» – eksempelvis det å skru ballen i mål fra ulike vinkler, enten det er på frispark eller under fart med ballen.
Thomas Torgersen Bråttum har skrevet denne refleksjonen etter å ha deltatt på den tredje utgaven av International Conference of Fotball - training methods & social issues, i regi av Universidad Catolica de Valencia og Universitetet i Sørøst-Norge i Valencia.
Noe av det aller vikigste i fotballen må vel være å «vinne tilbake ballen» etter at motstanderlaget har kapret den. Er vi gode nok på dette i norsk fotball?
– Jo eldre jeg blir, jo større forståelse og respekt har jeg fått for spesifisitetsprinsippet. For meg er dette det desidert viktigste trenings- og læringsprinsipp som finnes, dessverre et prinsipp som det syndes mye mot. Dette har NFF-legenden Andreas Morisbak påpekt i en tidligere artikkel her på fotballtreneren.no.
Norge er tilbake i verdenstoppen, og nå skal det ansettes 12 utviklingssjefer i toppklubber på kvinnesiden.
Side 4 av 16