-- annonse --
Keepertrening
KEEPER I ØHIL - FORDI DET ER GØY! Øvrevoll Hosle satser ekstra på keeperne. Foto: ØHIL
Gjest
Av Gisle Olstad og Herman Berg

• Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2018.

Keeperen har alltid stått bakerst og kommer til å fortsette med det.
  Imidlertid har ØHIL, som en av få klubber i landet, pushet keeperen oppover rangstigen. Keeperens rolle i et lag har nemlig vært i sterk endring de siste årene.
  Posisjonen er fortsatt spesiell siden målvakten er eneste spilleren som har lov til å bruke hendene, er ofte utelatt fra formasjonsoppstillingen, må ta på seg en annen draktfarge og kan bli stemplet som helt eller syndebukk i løpet av sekunder.
  Konsekvensen har vært at det er litt spesielle mennesketyper som har våget å ta på seg drakt nummer 1. Disse typene har ØHIL bestemt seg for å dyrke litt ekstra gjennom spesialtreninger. I flere sesonger har klubben satt opp spesialøkter for målspillerne for å terpe på detaljer for dem som har signalisert at de ønsker å stå i mål.

Akademisatsing

Klubben har lenge hatt egne keepertrenere. Nestorer for denne satsingen har vært Gisle Olstad og Vidar Haugen, som har sørget for å videreforedle talentene i klubben.
  I vinter starter klubben et akademi for keepere, som også er åpent for målvakter fra andre klubber. Olstad og Haugen blir motorer i dette nye programmet for keepertrenere, hvor nåværende og tidligere keepere også får opplæring for å bli instruktører.
  Programmet inkluderer utdanning gjennom NFFs program/kurs for keepertrenere.

Mangler kapasitet

– Jeg mener at målvakten langt på vei er lagets viktigste spiller. Derfor er det viktig å gi spilleren i den posisjonen ekstra oppmerksomhet, forklarer Olstad.
  Han er keeperansvarlig – med en UEFA A-lisens som keepertrener – i Øvrevoll Hosle og er spesielt engasjert inn i ØHILs A-lag i 1. divisjon damer.
  Mange klubber har ikke kapasitet til å kjøre eget opplegg for keeperne. Derfor vil ett av tilbudene fra ØHIL være å invitere keepere fra andre klubber i treningen mens de fortsatt spiller i moderklubben.
  – De vil kunne spille for egen klubb, mens de har keepertrening hos oss. Dette er et ansvar ØHIL tar og ønsker å være behjelpelig overfor andre klubber med, sier Sverre Nordby, daglig leder i ØHIL.

Annerledes typer

– Du må fortsatt være litt annerledes for å ta på deg ansvaret som bakerste mann eller kvinne. I dag er det imidlertid fullverdige fotballspillere vi trener, det er veldig annerledes enn tidligere, fortsetter Olstad
  Han har sett hvordan utviklingen av keeperrollen har endret seg de siste årene og at de nå må finne spillere som er nesten like gode med ballen i beina som utespillerne på egne lag.
  – Før stod man i mål, i dag spiller man keeper. Vi kan gjerne kalle dem målspillere eller keepersweepere, de skal alltid kunne behandle ballen med bena slik som resten av laget kan, sier han.
  En keeper må ha gode mot- og medtak, beherske presise kort- og langpasninger, samt kunne lese spillet. Det finnes nok av tilfeller hvor målvaktene setter i gang angrep som ender i mål, enten ved å spille langt og presist ut i bakrom og dermed skape en overgang, eller gjennom frispilling til back/midtbane som starter flere trekk før ballen finner målet.
  Samtidig må ikke keeperne glemme de klassiske egenskapene som styrke, spenst, hurtighet, reaksjon, balanse, smidighet, koordinasjon og selvsagt skuddstopping.

Samarbeider med Gnist

I programmet inngår det da også fysisk trening – dvs. testing av fysisk nivå samt trening for oppbygging av generell fysikk. Det fysiske programmet kjøres i samarbeid med treningskjeden Gnist i Bærum. Noe av det viktigste man foretar seg overfor spillere i aldersbestemte klasser, er å styre intensiteten og bygge den enkelte opp til å tåle den treningsmengden som må til når de kommer i en viss alder.
  Satsingen har allerede båret frukter ved at Silje Anette Hagen (-96) og Klara Sporsem (-97) er to av de ti beste keeperne i Norge. De ble i fjor tatt ut til samlingen «Morgendagens keepere» i regi av Norges Fotballforbund.  ØHILs Anniken Jerre, som er vokst opp i klubben, deltok på flere samlinger, og debuterte på det norske U23-landslaget mot Tyskland i mars 2016. I tillegg har klubben i dag flere andre gode jentekeepere som kommer via denne satsningen, og da spesielt Amelia Rygh (-01) og Siri Kjos Johansen (-00), samt at de har flere gjestekeepere innom ukentlig. Dette er f.eks. Hannah Marcussen (-02) fra Tertnes og Moldes Helene Melsæther (-97).

ØvrevollHosle2GODE: ØHILs unge keepere Silje Anette Hagen og Klara Sporsem er i Norgestoppen og ivaretas godt av blant andre Gisle Olstad. Foto: ØHIL

-- annonse --