Søndag 30. august landet vi i Warszawa, Polen. Hotellet skulle vise seg å ligge et godt stykke utenfor millionbyen og godt isolert fra omverdenen, hogd ut midt i en skog, langs en landevei. Det var stor skepsis til maten på hotellet, det bereiste lederteamet hadde dårlige erfaringer fra mat på Syrenka Cup tidligere. Teamets fysioterapeut og kostholdsansvarlig, Joar Harøy, var godt forberedt og hadde pakket med seg 600 knekkebrød og store mengder med norsk pålegg. Men maten var upåklagelig og vi fikk servert fire gode måltider hver dag. Fire måltider var tydeligvis ikke nok for 18 unge fotballspillere med høy forbrenning. Spillerne tygget knekkebrød som lørdagsgodt og når uken var omme hadde landslagsteamet spist til sammen 1200 stykk!
G16-landslaget består av 18 spillere født i 1999 (på denne samlingen hadde vi med oss Anas Farah Ali fra Fredrikstad som er 2000-modell). Av disse 18 spillerne er det 14 spillere som tilhører en Tippeligaklubb. Best representert er Lillestrøm med 3 spillere. Lederteamet består av en tiltaksleder, keepertrener, fysioterapeut/kostholdsansvarlig, ass. trener, hovedtrener og analytiker.
Siste før EM-kvalik
Syrenka Cup var vår siste samling før EM-Kvaliken i Israel i slutten av oktober, så vi måtte få maksimalt ut av cupen. Vi hadde kamp tirsdag, torsdag og lørdag og hadde én treningsøkt hver fridag. Før hver trening har vi et forberedende møte hvor hovedtrener Gunnar Halle og assistenttrener Geir Frigård går igjennom øktens øvelser og læringsmål. Det foregår på denne måten:
Vi skal for eksempel jobbe med laget i forsvar og ha fokus på hvordan spissene skal låse av. Trenerne viser et animert bilde av øvelsen og går igjennom læringsmål knyttet til spillestilsdokumentet. Så vises det et videoklipp fra en tidligere samling da den samme øvelsen ble gjennomført på en god måte. Deretter vises det et klipp fra en tidligere kamp der spissene låste av motstanderen akkurat om de skal gjøre. Til slutt får spillerne servert referanse fra verdens beste som utfører samme låssituasjon på høyeste nivå. Dette gjøres på alle øvelser. Spillerne har da et klart bilde over hva som skal skje på økta og hva som er kvalitet i de gitte situasjonene og kan ta dette med seg på bussen til trening og inn i «spilleklar».
Filmer treninger
Min jobb som analytiker er å serve trenerteamet med videoklipp fra treningsøkta, neste motstander, kampen vi har spilt og fra verdens beste. I Toppfotballsenteret jobber jeg med å finne referanse på verdens beste, så vi har en stor referansebank å velge fra. På treningsfeltet filmer jeg øvelsene, gjerne med to kameraer. Hvis gruppen deles i to er det et kamera på hver gruppe, og hvis hele gruppen jobber sammen med helheten så er det et kamera som filmer mest mulig, og et kamera med nærbilde på spissduo, bakre ledd eller enkeltspillere. Disse videobildene ser jeg igjennom umiddelbart etter trening og samme kveld har vi videomøte med bilder fra dagens økt og evaluering av læringsmålene.
Inn mot neste kamp ønsker vi å få et best mulig bilde av neste motstander. Gunnar og Geir ser neste motstander live hvis det passer med programmet. Arrangøren filmer hver kamp som spilles i turneringen, disse kampene får vi på minnepenn samme kveld. Trenerteamet har en formening om hva de har sett og ønsker bilder som forsterker dette, ellers står jeg fritt til å analysere motstanderen. Ting som er viktig er dødballtrekk, svakheter ved defensive dødballer, hvilke rom søker de i angrepsspillet sitt, hvilke rom åpner de i forsvarsspillet, har de individer som de ønsker å sette på ball så ofte som mulig, har de svake spillere vi bør utnytte, hvor gjennombruddshissige er de, presshøyde i etablert forsvar, hvilke rom kontrer de i og hvilke rom etterlater de når de angriper, sjanser for og imot og mer.
Mønstergjenkjenning
Kort oppsummert ser vi etter mønstergjenkjenning i angrepsspill og forsvarsspill og hvordan de kontrollerer og truer prioriterte rom. Etter analysen ser vi på videoklippene og bestemmer hvilke bilder vi skal vise for spillergruppen. Kvelden før kamp har vi et møte der vi presenterer morgendagens motstander. Morgenen før kamp presenterer vi laget som starter og hvordan vi skal få tilgang til egen dyktighet og hvordan vi skal nekte motstanderen tilgang til sin dyktighet. Vi bestemmer arbeidsoppgaver til laget og til enkelte spillere. Arbeidsoppgavene er knyttet til spillestilsdokumentet og kan for eksempel være hurtig spillvending for å skape 2v1, fordi vi vet at de etterlater rom motsatt og har svake backer. Kampen filmer vi med to kameraer. Ett kamera på kampen og ett på lagdel eller spillere. Kampen analyseres så med spillestilspunkter som variabelsett. Videomøte er allerede samme kveld. Trenerteamet ser igjennom klipp fra analysen og lager en presentasjon. Presentasjonen er en evaluering av arbeidsoppgavene som ble gitt før kamp.
På slutten av samlingen har vi spillersamtaler. Gjennom samlingen har vi opparbeidet oss gode læringsklipp fra kamp, trening, nærbilde på lagdeler og nærbilde på enkeltspillere. Vi henter ut gode klipp til hver enkelt spiller og vurderer dette sammen. 18. oktober reiser vi til Israel for å spille EM-kvalik og er i gruppe med Frankrike, Nord-Irland og Israel. To lag går videre til 2.runde. Det er tøff motstand og vi må være best mulig forberedt.
På fredagskvelden ble det for øvrig arrangert quiz, som alltid. Forsvarsspillerne, midtbanespillere, angrepsspillere og lederteamet er de fire lagene. Lederteamet vant, selvfølgelig.