-- annonse --
Nyheter
OMTALE: Teddy Moen omtaler Arne Møllers bok Storyball. Foto: IVAR THORESEN
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123
  • Denne saken stod først på trykk i Fotballtreneren nr. 4/2021.

StoryballBOKOMTALE
Tittel:  Storyball – den røde tråden fra lilleputt til Champions League
Forfatter: Arne Møller 
Forlag: FairGates productions (2021)
Sider: 269
ISBN: 9788293881001
Pris: Kr 305,-
Kan kjøpes hvor: www.ark.no eller andre bokhandlere på nett eller i butikk
Anmeldt av: Teddy Moen 

Allerede som barn drømte Arne Møller at han skulle bli fotballproff, selv om han langt fra kunne betegnes som et stort talent. Men han hadde sulten og pågangsmotet som gjorde at han reiste ens ærend til Bergen, banket på døra til oppmannen og fikk plass på Branns juniorlag. Det førte til over 500 spilte kamper for Brann, landskamper og proffspill i Hellas. Senere sportssjef i Brann, trener i Fana, samt toppserielagene Sandviken og Avaldsnes. Utdannet fysioterapeut, men driver nå firmaet SpeakLab, et kurs- og kompetansesenter. Han har tidligere gitt ut to andre bøker. 

Ambisiøst

Arne Møller har gjennom et langt liv vært trigget av å nå sine mål, ikke bare på fotballbanen. Hans iboende nysgjerrighet har tatt ham til spennende kompetansemiljøer. Med en iboende sult etter å forstå, lære og utvikle seg. Om det var for å bedre sin sangstemme, få bedre ferdigheter på bassgitar, forstå arkitektur eller ta i bruk ny teknologi. Dette har gitt ham trygghet og selvtillit til å skrive en inspirerende bok om fotball, verdier, innovasjon og med råd til «fotballfamilien» om hvordan vi sammen kan forvalte sporten til beste for alle.  Det er et ambisiøst prosjekt å forsøke å gi en rød tråd om veien fra lilleputt til Champions League. Og påpeke at norsk fotball definitivt kan konkurrere med de store i internasjonal fotball – gitt at man tør å tenke kreativt og annerledes.

Den gode historien

I en tid hvor fotballmiljøene slåss om synlighet, plassen i lyset, oppmerksomhet, ressurser og stjernestatus, er konkurransen beinhard. Mange blir glemt, dyttet ut av fotballen, kjærligheten forvitrer og tapere lages. Fotballen er i ferd med å bli mer industri og mindre show, moro og lek. En sport som har gitt adspredelse, drømmer, livslange vennskap og skapt de gode historiene. Det er her Arne Møller får anledning til å «skinne» gjennom boka. Metodisk med gode referanser og verdifulle erfaringer fra fotballbanen, lykkes han med å gi undertegnede ny kunnskap om de elementene som gir en slagkraftig story. 

I boka presentere han sin egen modell, sekskanten rundt STORY:

  • For alle – Skape overvinnere
  • Trygghet + trivsel
  • Vekstsonen (Se, hjelpe og lære)
  • De som vil mer – og de som har vært der
  • Innovasjonsavdelingen

Faglige innspill

Selv om Arne Møller har mange fortellinger, så er han fortsatt fotballtrener! Ikke aktiv i noen klubb for øyeblikket, men mellom linjene i boka er det ikke vanskelig å se at han gjerne vil tilbake til sagmuggen og sidelinja. Vil fotballen tørre å satse på en annerledes, tenkende innovatør som noen sikkert vil hevde er en fotball-nostalgiker? Det håper jeg, for vår fotball behøver den annerledesheten og innovasjonstanken som han representer. I siste del av boka presenterer han også sin egen filosofi på hvordan skape et mer effektivt angrepsspill; THE SET-UP WAY, gjennombrudd på 1-2-3. Uten å foregripe, for her får leserne selv vurdere inngangen til taktikk, struktur og organisering av fotballspillet som Arne Møller presenterer.

Oppsummering

Dette er en svært utradisjonell fotballbok, som med utgangspunkt i ideene om at fotballen må finne og utvikle bedre storyer – om den skal gjenskape suksess og fremganger for norsk fotball.  Boka gir grunnlag for mange debatter, samtidig som den gir masse undring og kanskje forvirring? Jeg opplever at dette er mye av hensikten til forfatteren: Å gi nye perspektiver til fotballens utvikling.    

Anbefales

Denne boka vil jeg anbefale. Men som leser vil en nok ha fordel av å ha levd noen år i fotballbransjen for å forstå hva Arne Møller ønsker å oppnå med den. Uten dette bakteppet, vil nok andre påstå at forfatterens tilnærming er for romantisk, for enkel og til dels naiv. Kanskje er det hva vi innimellom behøver i fotballen? Ja, fotball er et komplisert spill, men kanskje sliter vi med å gjøre storyen om fotball salgbar nok for å få mer gjennomslag? Jeg mener definitivt boka har et godt budskap.

-- annonse --