- Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2021
Han mener situasjonen er atskillig mer nyansert enn det Liverød konkluderer med i sin rapport. Og at det har skjedd veldig mye positivt når det gjelder utviklingen av norsk fotball de siste åra. Han peker blant annet på:
- Våre yngre landslag er konkurransedyktige, og vi utvikler flere spillere som er mer attraktive for store klubber i utlandet
- Aldri har vi hatt flere trenere som jobber fulltid med spillerutvikling. Både i bredde og topp
- Spillerutvikling prioriteres og resursettes på en helt annen måte nå enn for bare fem år siden. I forbund, krets og ikke minst klubb.
- Vi har nasjonale strukturer som de fleste i Europa misunner oss (Akademiklassifisering, Landslagsskolen og Kvalitetsklubb)
– Samtidig markerer A-landslagsspillerne våre seg på et internasjonalt nivå vi bare kunne drømme om for fem år siden, påpeker Håkon Grøttland.
- Les mer i VG: Liverøds knusende dom over toppfotballen i Norge
Må finne vår måte
– Men vi var ikke i EM med A-landslaget. Sverige, Danmark og Finland var der. Det frustrerer selvfølgelig meg, og helt sikkert alle som er opptatt av framgang for norsk fotball. Det er slike øyeblikk som det vi jobber for.
Grøttland understreker betydningen av at vi må finne «vår måte» å jobbe på, ikke kopiere andre. Han framhever samarbeidet mellom NFF og NTF (Norsk Toppfotball), og den jobben som er gjort sammen med toppklubbene i forbindelse med Akademiklassifiseringen, nasjonale ligaer og samhandling rundt Landslagsskolen. Han mener videre at en nasjonal modell for spiller- og trenerutvikling er en avgjørende suksessfaktor.
– Vi er et stort land med få folk og begrensede ressurser. Det er i klubbene utviklingen foregår, men vi trenger nasjonale incentiver og faglig påvirkning for å sikre mange gode utviklingsmiljøer over hele landet.
Stolt av det som gjøres
– Terje Liverød er sikkert god på penger og salg, men han har åpenbart ikke oversikt over eller innsikt om hva som foregår når det gjelder spillerutvikling i Norge, mener Håkon Grøttland.
– Nasjonalt samarbeider NFF og NTF bedre enn noen gang. Vi har regionale samarbeidsmodeller mellom fotballkretser og toppklubber som fungerer veldig bra. Dette er vi stolte av, og det er bare vi som får det til – fordi vi prioriterer det.
– Vi må slutte å ha dårlig sjøltillit rundt det arbeidet som gjøres. Vi må tro på oss sjøl, vår egenart og vår måte gjøre det på. Og ha gjennomføringskraft. Vi har ingen grunn til å stå med lua i handa. Vi begynner å bli gode understreker Håkon Grøttland.
Alt kan bli bedre
Det er naturligvis ikke det samme som at alt er rosenrødt i norsk fotball. Grøttland påpeker at det er viktig at Norge kvalifiserer seg til mesterskap med de aldersbestemte landslagene. Og det er selvfølgelig avgjørende at våre A-landslag kommer til de store mesterskapene.
– Så er det mange faktorer som spiller inn for at vi skal lykkes. Det er summen av alt, og ingen lettvinte svar på utfordringene. Det som er viktig er at vi rigger strukturer som er varige og legger grunnlaget for fortsatt utvikling. I den forbindelse blir skolering og utvikling av sportslig leder rollen helt avgjørende i årene som kommer. Det har aldri jobbet flere med spillerutvikling i norsk fotball enn nå. Nå handler det om å videreutvikle disse, og samtidig sikre at de har bærekraftige arbeidsvilkår, slik at de kan jobbe til det beste for norsk fotball i mange år fremover.
– Dette er prosesser som krever tålmodighet. Vi ser vi er på rett vei, samtidig som vi naturligvis kan bli bedre på alt. Og det er det vi jobber for hver eneste dag, avslutter Håkon Grøttland.
- Les også: Alt kan ikke måles i penger