-- annonse --
Nyheter
NYE REGLER: Flere nye regler, som innspark i stedet for innkast og muligheten til å sette i gang selv fra dødballer som frispark og hjørnespark, ble testet ut under en ungdomsturnering i Nederland. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, RB Leipzig og Club Brugge var lagene som deltok i The Future of Football Cup, turneringen der de nye reglene ble testet ut. 
  FIFA har i etterkant av turneringen kommet med en uttalelse, hvor de klargjør at regelendringene som ble testet ut ikke er noe som har vært diskutert i FIFA, eller noe de har planer om å innføre på nåværende tidspunkt.

Fem vesentlige endringer

Dette er de fem endringene som ble testet ut under turneringen i Nederland:

  • Hver omgang med 30 minutters effektiv spilletid. (Klokka stoppes hver gang ballen er ute av spill)
  • Ubegrenset antall innbytter
  • Fem minutters utvisning som straff for gult kort
  • Innspark i stedet for innkast
  • Mulighet for spillere til å dødballer (frispark, cornere) til seg selv – altså sette i gang spillet på egen hånd.

Raskere, kortere og mer dynamisk

Forsøket er et ledd i å øke fotballens appell hos dagens og morgendagens unge, for å styrke framtidig rekruttering.
  Gjennom å gjøre spillet raskere, kortere og mer dynamisk er håpet at fotballen kan fenge enda flere.
  Og selv om FIFA altså ikke har noen planer om å implementere endringene som testet ut, har FIFAs direktør for global utvikling – tidligere Arsenal-manager Arsène Wenger – at innspark i stedet for innkast kan være en endring å vurdere. Fordi det som i utgangspunktet skal være en fordel for det laget som har ballen, likevel ikke er en fordel i og med at angripende lag «mister» en spiller med den som tar innkastet.

Som en normal omgang

The Athletic fulgte kampen mellom AZ og Leipzig (6-0) for å se hvordan regelendringene slo ut. 
  De slår fast at det umiddelbart føltes som det gikk fortere. I virkelig tid tok første omgang med 30 effektive spilleminutter 38 minutter. Andre omgang var over etter 48 minutter og 32 sekunder – altså omtrent det samme som en vanlig omgang.

Samtidig hadde den tikkende klokka, som raskt tikket ned mot null, en merkelig effekt på spillerne. Det skaper en følelse av hastverk, at tida renner fort ut mer enn følelsen av at det fortsatt er tid nok. 
 – Det er umulig å vite om dette hadde noen vesentlig effekt på selve spillet, og det er verdt å merke seg at begge lagene spilte med høyt og aggressivt press og prioriterte raske overganger. De ønsket å holde tempoet opp. Følelsen var derfor at første omgang gikk fort, og det var gøy, skriver The Athletic.
  Innspark-regelen bidro definitivt til dette. Ballen kom tilbake i spill mye raskere enn det som er vanlig ved innkast.

Kostbare utvisninger

Desidert størst betydning i den kampen The Athletic fulgte, hadde regelen med fem minutters utvisning for spillere som fikk gult kort.
  Leipzig mistet to spillere til denne regelen i løpet av kampen – og slapp to mål i den første femminuttersperioden og ett i den andre. 

– Disse endringene vil endre spillet, men om det vil være til bedre avhenger av ditt syn på hva som er bra eller smart fotball. Uansett vil det ta tid å implementere, både i trening og kamp, og medføre en forvirrende og potensielt utilfredsstillende overgangsperiode, konkluderer The Athletic.

-- annonse --