-- annonse --
Nyheter
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Professor Stiliana Chroni – opprinnelig gresk – ved Høgskolen i Innlandet forsker på idrettspsykologi. Med bakgrunn i interesse for hva som kjennetegner toppidrettstrenere, har hun siden 2013 forsket på norske topptrenere.

Horisontal tilnærming

Chroni har sammen med kolleger ved Høgskolen i Innlandet spesielt studerte topptrenere i håndball, men mener samtidig at det er relevant å snakke om en norsk idrettskultur på tvers av idretter.
  I en artikkel på forskning.no forteller Chroni at norske trenere har en mer horisontal tilnærming, i motsetning til en del andre kulturer der treneren er en utilnærmelig autoritet.

– Norske trenere legger vekt på samarbeid og diskusjoner med utøverne. De står sammen med utøverne om å nå et mål, sier Chroni.
  Hun mener norske trenere er opptatt av å se og bry seg om utøveren som et helt menneske. Fokuset er på prosessen og på å utvikle prestasjoner, mens resultatene er det som kommer som en følge av dette.

Mjuk og suksessfull

En trener med denne tilnærmingen kan i andre kulturer oppfattes som «myk» – eller kanskje «Mr.Nice Guy». Noe av det som i perioder har vært «brukt mot» Ole Gunnar Solskjær i løpet av hans to og et halvt år lange tid som Manchester Uniteds manager.
  – Jeg tror helt klart du kan være myk og suksessfull, men det avhenger av sammenhengen og kulturen. Du kan ikke bare kopiere noe som har vært en suksess ett sted til et annet land, en annen klubb eller idrett, sier Stiliana Chroni til forskning.no.

Mindre autoritær

Tidligere landslagssjef Nils Johan Semb deler oppfatningen om at det er et skille mellom den norske og skandinaviske trenerkulturen og den man tradisjonelt har funnet i England og Sør-Europa.
  – Vi har nok hatt en mindre autoritær lederstil her i nord. De fleste trenerne er involvert i spillerne og er opptatt av å gi dem trygghet, sier han til forskning.no.

Semb mener Ole Gunnar Solskjær viser et lederskap med tydelig skandinavisk preg, selv om han også er veldig inspirert av sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds mangeårige, skotske trener.
  – Ole Gunnar har bygd et lag med tydelige roller, hvor han har lagt mye vekt på spillernes personlighet, sier Semb.
  Kontrasten mellom Solskjær og Manchester Uniteds forrige manager, portugiseren José Mourinho, er tydelig også sett gjennom TV-ruta. Mourinho viste sjelden følelser og gikk oftest rett i garderoben etter kamp. Solskjær går rundt på gressmatta og klapper spillerne sine på skuldra.
  – Mourinho er jo noe for seg selv. Men jeg tror mange av trenerne med suksess i England i dag, som Jürgen Klopp og Pep Guardiola, holder mindre avstand til spillerne enn det som har vært vanlig. Ting har utviklet seg, det ser du også i næringslivet. Du må ha folk med deg for å være en god leder, mener Nils Johan Semb.

Norsk struktur

Idrettssosiolog Eivind Skille er professor ved Høgskolen i Innlandet og er en av dem som har jobbet sammen med Chroni for å finne kjennetegn på den typiske norske topptreneren.
  – De som driver med toppidrett i Norge er typisk opptatt av utviklingen til utøveren, mens resultatet nærmest er et biprodukt, sier Skille og trekker fram landslagstreneren i håndball som et godt eksempel.
  – Christian Berge står på sidelinja og applauderer når ballen går utenfor. For ham er det å støtte og oppmuntre laget etter et godt angrep viktigere enn om ballen går i mål.

Skille mener den norske toppidrettskulturen har vokst fram av nødvendighet, fordi vi er få mennesker og må ta vare på de talentene vi har. Men den henger også tydelig sammen de egalitære verdiene i Norge og Skandinavia.
  Etableringen av Olympiatoppen på 1980-tallet var også sentralt, mener Skille. Før den tid hadde de suksessrike systemene fra Sovjetunionen og Øst-Europa satt standarden for toppidrett – også i Norge.
  – Vi viser i studiene våre hvordan gode, internasjonale resultater kan oppnås selv om man ikke har en «vinn for enhver pris»- tilnærming, sier professoren ved Høgskolen i Innlandet.

-- annonse --