-- annonse --
Keepertrening
ANALYSE: Kurt Hegre analyserer keeperne under VM i Brasil. Foto: IVAR THORESEN
Kurt Hegre

fifa world cup 2014 brasil

En glimrende mulighet for trenere til å få bekreftelser på egen filosofi, til å oppdage nye stjerner og se nye ferdigheter. Oppdage nye løsninger på situasjoner og få med seg nye trender, nye spillesystemer etc. Spillet stiller jo alle spørsmål og gir oss ”alle” svar!  64 kamper med 128 keepere involvert. Et VM i fotball gir muligheter for ny viten, egen tolkning og refleksjon. Vi må være en del av utviklingen internasjonalt. Vi trenger mer kunnskap for å planlegge og treninger. Og hva lærte vi så av keeperne i VM?

Fakta om keeperne som startet 1. runde av VM:
• ALDER: Hvor gamle var keeperne? 
Den eldste spilleren var Tim Howard, USA, 35 år.
De yngste spillerne var Maty Ryan fra Australia og Thibout Courtois fra Belgia, begge 22 år.
Snittalderen på keeperne benyttet i åpningsrunden var 28, 7 år.
• HØYDE: Må en god keeper være høy?
De høyeste spillerne var Asmir Begovic fra Bosnia og Thibout Courtois fra Belgia, begge 198 cm høye.
Den laveste spilleren var Noel Valladares fra Honduras med sine 178 cm.
Snitthøyden i åpningsrunden blandt keeperne var 187,7 cm. (14 av keeperne var 185 cm eller lavere, 13 av keeperne var 190 cm eller høyere).
• ANTALL SPILTE LANDSKAMPER: Teller erfaring og rutine?
Den keeperen med flest landskamper var Iker Casillas fra Spania med 154 kamper.
Den keeperen med færrest landskamper var Alireza Haghighi fra Iran med kun 6 kamper.
Snittet var 52 spilte landskamper. (16 keepere hadde færre enn 50 landskamper og kun 3 keepere hadde over 100 landskamper).
• ANTALL KEEPERE BENYTTET: Bruker lagene en fast førstekeeper?
Det ble benyttet 43 keepere totalt i VM.
Nederland og Portugal var de eneste landene som benyttet alle sine 3 keepere i spillertroppen.
7 land benyttet 2 keepere: Spania, England, Italia, Hellas, Colombia, Sør Korea og Ghana.

Gruppespill:

• Gruppe A: Fra denne gruppen var det først og fremst den klubbløse keeperen fra Mexico, Guillermo Ochoa, som fikk omtale.  Særlig i kampen mot Brasil fikk han vist seg fram. Med en serie topp redninger. Hans VM-innsats ga ham ny keeperjobb – i spanske Malaga.
• Gruppe B: To keepere fikk omtale, den ene negativt og den andre positivt. Casillas hadde ikke noe stort mesterskap og underveis ble det stilt spørsmål om dette var hans siste landskamper. I motsatt ende av skalaen fikk Claudio Bravo fra Chile masse skryt. Og den 25. juni ble han klar som ny keeper for FC Barcelona!
• Gruppe C: Ikke de store keeperprestasjonene og heller ikke de største keeperstjernene i denne gruppa, men Colombias David Ospina forsvant til Premier League og Arsenal foran 2014/15-sesongen. Nok en keeper som fant en ny arbeidsgiver på grunn av VM-prestasjonen!
• Gruppe D: Det var nok leit for mange at både Italia, med sin kaptein og stjernekeeper Buffon, og England med Joe Hart fikk en tidlig sorti i dette mesterskapet. Men Costa Ricas Keylor Navas viste seg frem som en stjernekeeper med et stort redningsrepertoar. Kanskje gruppespillets beste keeper? Prestasjonen i VM ga ham kontrakt hos Real Madrid!
• Gruppe E: Sveits sin keeper Benaglio leverte VMs første strafferedning mot Frankrike i 2. runde. Men det var første og fremst Frankrikes Lloris som stod fram for sitt lag i denne gruppen med et sikkert og offensivt keeperspill.
• Gruppe F: Argentinas Sergio Romero ble lagt merke til på grunn av sin baseball-lignende drakt, samt et greit og uortodoks keeperspill. Men det var vel først og fremst Nigerias Vincent Enyeama som var den store keeperen i denne gruppe. Han utstrålte ro, sikkerhet og trygghet!
• Gruppe G: Strømsgodsets Adam Kwarasey fikk sin første VM-kamp mot USA. Men prestasjonen kvalifiserte ikke til flere kamper. I denne gruppen fant vi også Tykland og Manuel Neuer. Han viste allerede i gruppespillet at han er en stjernekeeper, men han ble først og fremst mer dominant og imponerende i slutten på mesterskapet. USAs Tim Howard fikk sin 100. landskamp i mesterskapet og imponerte med mange redninger. Banens beste i to av fire spilte kamper! Etter VM har han foreløpig tatt seg landslagspause.
• Gruppe H: Belgia med tre toppkeepere og med unge Thibaut Courtois som førstevalg. En keeper uten store fakter, men som gjorde jobben sin enkelt og greit. Ellers fikk Russlands Igor Akinfeev et tøfft mesterskap. Ble laserblendet i forkant av utligningsmålet til Algerie. 

BESTE KEEPERE ETTER INNLEDENDE RUNDER:
I følge Fifas målinger og rankingsystem Castrol Index var det Nigerias Enyeama, Mexicos Ochoa, Chiles keeper Bravo, Ecuadors Dominguez og Costa Ricas mann i buret, Navas, som startet mesterskapet best av keeperne. Litt ukjente keepere fra ikke europeiske land, ikke helt som tippet før mesterskapet. Men fire av disse keeperne spilte i klubber i Europa.

1/8-delsfinaler

Brasils Julio Cesar hadde en stor kamp mot Chile, ble helten i straffekonkurransen og også kåret til Man of the Match. Gode Claudio Bravo fra Chile måtte reise hjem etter et sterkt mesterskap. Colombias David Ospina fortsatte å gjøre ting enkelt i seieren over Uruguay. Mexicos Guillermo Ochoa hadde en kjempekamp mot Nederland, men laget tapte 1-2. Nederlands Cillessen fortsatte å vise at det først og fremst var hans offensive kvaliteter som gjorde keeperplassen til hans. Men spiller du for Ajax så kan du også redde skudd! Costa Ricas Navas fortsatte det gode spillet og avgjorde i straffesparkkonkurransen mot Hellas. En ny tittel Man of the Match! Algeries Rais Mbolhi tvang Tyskland ut i ekstraomganger men kunne ikke forhindre et 1-2 tap for Tyskland. Det var i denne kampen Neuer sitt ekstremt moderne og offensive spill kom til sin rett. I denne kampen hadde Neuer 59 touch på ballen – 19 på utsiden av straffefeltet i åpent spill! Bare 4 Algerie-spillere hadde ballen mer enn Neuer, og han tilbakela en strekning 3 km lenger enn Algerie sin keeper.

HeatMapNeuerNEUER: Heat map, Manuel Neuer, Tyskland – Algerie.

«Germany is goalkeeper’s country: here, the keeper is always holy!»

Süddeutsche Zeitung


I kampen Frankrike – Nigeria 2-0 måtte Enyeama gi tapt for to dødballer. Frankrikes Lloris fortsatte sitt offensive spill og imponerte med et bra offensivt repertoar. Sveits Diego Benaglio hadde sin beste kamp i VM mot Argentina selv om det ble 0-1 tap etter ekstra- omganger. Sergio Romeros spill i samme kampen gjorde at vi lurte på om dette var en svakt punkt for Argentina. Han trøblet i denne kampen. USA – Belgia gikk til ekstraomganger, mye takket være Tim Howard, som storspilte og ble belønnet med prisen som Man of the Match. 
• BESTE KEEPERE ETTER 1/8-DELSFINALENE:
Chiles keeper Claudio Bravo toppet listen, fulgt av Belgias Courtois, Costa Ricas Keylor Navas, Nigerias Vincent Enyeama og Colombias David Ospina. Tysklands Manuel Neuer hadde startet klatringen og var på 8. plass nå.

Kvartfinaler:

Frankrike mot Tyskland, Lloris mot Neuer, for en keeperkamp! Begge keeperne leverte topp spill. Vi så en mer defensiv og forsiktig side av Neuer i denne kampen. En annen taktikk mot en annen motstander. Tyskland seier med 1-0. Julio Cesar og Brasil slo Colombia 2-1. Cesar laget straffe, fikk gult kort for foreseelsen og Colombia scoret på sjansen. Belgia tapte for Argentina 0-1, Courtois hjem etter et ok VM og Romero var fortsatt det usikre kortet hos Argentina. Siste kvartfinale var mellom Nederland og Costa Rica. Kampen gikk til ekstra- omganger og sluttet 0-0. Mye takket være Costa Ricas Navas som igjen hadde en stor dag på jobb. 1 minutt før slutt kom det berømte innbyttet hos Nederland da Tim Krul entret banen for å stå i straffe- konkurransen. Det endte fantastisk for Nederland og Krul som reddet 2 straffer og sikret Nederland plass i semifinalen.
• BESTE KEEPERE ETTER KVARTFINALENE:
Claudio Bravo toppet fremdeles FIFA sin offisielle liste, selv om Chile ikke spilte kvartfinale. Keylor Navas avanserte til 2. plass takket være storkampen mot Nederland, Manuel Neuer var for første gang inne blant topp 3 på listen, og etter disse fant vi Courtois fra Belgia og Lloris fra Frankrike. Topp keepere alle fem!

Semifinaler:

Brasil ble ydmyket av Tyskland som vant hele 7-1. Hele Brasil ble utspilt og keeper Cesar fikk ikke topp karakter, men ble ikke syndebukken. Neuer beviste igjen at han var VMs beste keeper til å avverge potensielle målsjanser, men hadde en lav treffprosent på sine lange pasninger i denne kampen. Treff på 14 stk av totalt 22 pasninger var lavt til ham å være! Men altså seier og finaleplass. I den andre kampen mellom Nederland og Argentina viste Cillessen fin ro og dyktighet med ballen i frispillingsfasen. Argentinas Romero hadde en rolig kveld i kampen, som gikk til straffesparkkonkurranse. Denne gangen fikk Cillessen tillit i straffekonkurransen. Romero reddet to, ble for dette kåret til Man of the Match og viste at Argentina faktisk hadde en god keeper. Argentina fikk finaleplass og Nederland måtte ut i bronsekamp.
• BESTE KEEPER ETTER SEMIFINALENE:
Neuer med en redningsprosent på 82,6% var på toppen, fulgt av Navas, Cillessen, Romero og Courtois. Bare Brasils Cesar manglet av topp fire lagenes keepere på denne listen, ellers var Tyskland, Nederland og Argentina representerte. Gode keepere vinner kamper, stjernekeepere vinner titler!

Bronsefinale:

Det tok 24,21 minutter på stillingen 0-2 før Cesar hadde sitt første spark på ballen og 32,11 minutter før han gjorde sin første redning! Cesar hadde en rolig kveld men Brasil tapte 0-3. Cillessen holdt nullen i tredje kamp på rad. Han ble byttet ut i siste minutt for å gi tredjekeeper Vorm de siste sekunder av VM. Da hadde alle Nederlands keepere vært på banen i VM!

Finale:

Tyskland – Argentina 1-0 etter ekstraomganger. En god kamp av begge keeperne. Men det var forskjeller, blant annet på tilbakelagt distanse. Neuer med 6985 meter og Romero med sine 4233 meter viste forskjell på aktivitetsnivået. Men det var også stor forskjell på treffprosent på lange pasninger. Neuer traff på 20 av 25 lange pasninger og Romero traff kun på 8 av 30 lange pasninger. Den offensive kvaliteten og innvolverings nivået utgjorde en forskjell til fordel Tyskland! I tette kamper med keepere som redder 86,2 % (Neuer) og 82,6% (Romero) er det gjerne andre kvaliteter som tilslutt utgjør forskjellen!

NeuerBreddeVMs BESTE KEEPER: Manuel Neuer var den beste keeperen under VM i Brasil – og ble verdensmester for Tyskland. Foto: DIGITALSPORT

Historiske øyeblikk blant keeperne:

2 innbytter var spesielle og krever oppmerksomhet: Faryd Mondragon (21. juni 1971) fra Colombia ble med sine 43 år og 3 dager VM-historiens eldste spiller med sine 5 minutter i kampen mot Japan (seier 4-1). 
  Og det ble skrevet ny VM-historie i kvartfinalen da Nederland skiftet keeper Tim Krul inn og tok ut Jasper Cillessen i forkant av straffesparkkonkurransen mot Costa Rica. Tim Krul kvitterte med 2 strafferedninger, noe som ga Nederland seier 4-2 og plass i semifinalen mot Argentina.

Keepernes mesterskap:

Mesterskapet ble tidlig kalt ”Keepernes Mesterskap”! Og det i et mesterskap hvor det ble scoret mer mål sammenlignet med tidligere mesterskap! Det ble scoret 171 mål i Brasil, et snitt på 2,7 mål pr. kamp. Sammenlignet med VM 2010 i Sør Afrika så var snittet der 2,3 mål pr. kamp. 
  Det ble avsluttet mye mot målet, totalt 1689 avslutninger, som ga 1008 treff på mål. Et snitt på 16 pr. kamp. Det kan gi en forklaring hvorfor det ble keepernes VM. Mange skudd og mange redninger. Keeperne var gode! De fikk mange anledninger til å vise fram sitt repertoar av ferdigheter. Spørsmålet blir om det var godt offensivt spill av lagene eller dårlig defensivt spill av lagene som fikk keeperne til å skinne?

Målfakta: 

(Er dette viktig informasjon for planlegging av riktig keepertrening?)
• Det er viktig å være godt trent! Underbygges av følgende fakta: 106 mål (av 171), eller nesten 2/3 av målene ble scoret i 2. omg eller i ekstraomgangene. 82 av disse målene ble scoret i de siste 30 minutter av kampen eller i ekstraomgangene. Fysikk er viktig! (Se tabell 4).
• Kvaliteten på innleggene var høy, det resulterte i 37 mål. 20 mål på innlegg fra venstre side og 17 mål på innlegg fra høyre side.
• 34 av 171 mål ble scoret etter hurtige overganger og gjennombrudd.
• Over 50% av målene ble scoret av angrepsspillere.
• 11% av alle målene ble scoret etter hjørnespark.
• 32 av målene ble scoret på headinger. 18 av disse var på dødballer.
• 122 av målene ble scoret på skudd.
• 5 av målene var selvmål.
• Hvor kom målene fra:
- 43 mål ble scoret innenfor 5 meter.
- 97 mål ble scoret utenfor 5 meter, men innenfor straffeområdet.
- 19 mål ble scoret utenfor 16 meter.
- 12 mål ble scoret på straffespark.

Hvem redder flest?

HegreTabell1TABELL 1: Hvem redder flest?

Som tabell 1 viser var det mange keepere med høy redningsprosent. Og kanskje er det litt overraskende at stjernekeeperne fra forrige mesterskap, bl.a Buffon og Casillas, ikke er på Topp 10-listen. Bare Neuer av topp 3-keeperne fra Sør Afrika klarte å følge opp sitt spill fra forrige mesterskap.  Det forklarer kanskje at noen store fotballnasjoner forsvant ut etter gruppespillet, og mindre nasjoner med gode keepere gikk videre til sluttspillet? Jeg konkluderer ikke, men uansett: Gode lag trenger gode keepere! 
  Mesterskapet viste også tydelig at keeperne hadde tilpasset spillet sitt til de nye kravene. Å avverge mål er ikke lenger den eneste oppgaven. Keeperne må ha utespiller-ferdigheter, og mål-spilleren fikk sitt gjennombrudd i VM historien. Keeperne hadde økte krav i angreps-oppbyggingen ved å kunne kontrollere tilbakespill fra medspillere og kunne stoppe lange pasninger utenfor straffefeltet. 
  Slike fakta har stor betydning for planlegging av keepertreningen. Spillet gir oss svar. Det er opp til hver enkelt trener og tolke analysene, prioritere, planlegge og gjennomføre gode kunnskapsbaserte treninger.
  I 12 av kampene ble en keeper kåret til Man of The Match. Costa Ricas keeper Keylor Navas spilte 5 kamper i dette VM og presterte å få tittelen i 3 av kampene. En sterk prestasjon! Hans karriere etter VM gikk fra lille Levante til store Real Madrid. Et bevis på at det nytter å prestere godt!

Pasningskvalitet:

HegreTabell2TABELL 2: Pasninger – valg og suksess

Keeperne spillte totalt 3 836 pasninger i VMs 64 kamper. Med hender eller føtter. Det gir et snitt på 30 pasninger for hver keeper pr. kamp! Treffprosenten i snitt på disse pasningene var 70,8%! En oversikt av VMs 10 beste keepere er en interessant studie. Hvor er missene?
  Tabell 2 er interessant. Den viser de beste keepernes pasningsvalg og suksess. Og et treff på 56% på lange pasninger er lavt og viser at de beste også misser. Tallene avslører et stort forbedringspotensiale blant toppkeeperne i verden! 

 

HegreTabell3TABELL 3: Pasninger, VMs beste keepere.Tabell 3 viser at den moderne keepernes offensive bidrag er viktig! Tabellen ovenfor er også meget interessant. Den viser at keeperne treffer medspillere på korte avstander, men har et stort forbedringspotensiale på lange pasninger. Jeg ønsker velkommen Frode Grodås´ konkurranse ”Sett i Gang”. Flotte øvelser som er midt i blinken, ikke bare til konkurranse, men også til trening for å øke treffprosenten på lange pasninger. Treffprosenten i VM kunne vært bedre, og analysen viser hvor utfordringen ligger. Også de beste kan bli bedre!

Fysikk

HegreTabell4TABELL 4: Tilbakelagt distanse keepere i VMNår vi ser kampene på TV ser vi situasjonene, målene og redningene. Men denne informasjonen alene viste ikke keeperens totale prestasjon i kampene. Vi så ikke alt keeperen gjorde fysisk i kampene! Keeperspill er fysisk, og keeperen må være godt trent for å prestere godt! I 90 minutt+ og ekstraomganger. Hvor mye og langt løp så keeperne i VM?

HegreTabell5TABELL 5: Tilbakelagt distanse, gjennomsnitt.Tabell 4 viser at distansen i første omgang og andre omgang er lik! Interessant da vi vet at det ble scoret flere mål i 2. omgang enn i 1. omgang. Spørsmålet blir bla om antall scoringer hadde blitt færre i 2. omgang hvis keeperne hadde løpt mer? Svaret er nok mer sammensatt enn som så.

Tabell 5 viser et snitt på 4 101 m uten spilte ekstraomganger. Distansen er lavere enn forventet.

HegreTabell6TABELL 6: Keeperne som løp mest.

Tabell 6. Portugal brukte 3 keepere på 3 kamper: snitt 5616 m. Ingen av disse er med i tabellen ovenfor. Hellas brukte 2 keepere på 4 kamper med snitt 5155 m. De er heller ikke tatt med i tabellen. Men tabellen viser total distanse og snittet på keeperne som kom over snittet.

Disse tallene er interessant informasjon. For med en slik stor base av faktatall er det lettere å planlegge treninger basert på fakta! Hva så med forholdet mellom lav intensitet og moderat/høy intensitets arbeid?
• Lav intensitet: Hovedsakelig når eget lag har ballen.
• Moderat/høy intensitet: Når keeper beveger seg for å være i riktig posisjon i forhold til egne spillere og ballens posisjon.

VM-studiet viser at av total spilletid utøver keeperen hele 86,5% av tiden på lavintensitets aktiviteter, og bare 13,5% av tiden på moderat- og høyintensitetsarbeid. Dette stemmer nøyaktig med tidligere undersøkelser fra Premier League og Premier Reserve League, samt Nationwide League Division One. 

VMs beste keepere: 

En slik rangering vil alltid utløse diskusjon og meningsutvekslinger. Men det er ikke bare keeperens defensive ferdigheter, eller kun keeperens offensive ferdigheter som er avgjørende. Men summen av disse og spillerens betydning for lagets spill, både defensivt og offensivt. Samt lagets resultat. Ikke uventet toppes listen av keeperne fra de lagene som fikk medaljer i årets mesterskap! Tabell 7 gir den offisielle fasiten!:

HegreTabell7TABELL 7: VMs beste keepere

Det er interessant at alle keeperne på listen spiller for klubber i Europa! Vi må lengre ned på listen før vi finner beste ”ikke-europeiske” keeper.

Hvor spiller de beste?:
• Manuel Neuer, Tyskland, Bayern München
• Jasper Cillessen, Nederland, AFC Ajax
• Sergio Romero, Argentina, AS Monaco
• Keylor Navas, Costa Rica, Levante
• Thibaut Courtois, Belgia, Atletico Madrid
• Claudio Bravo, Chile, Real Sociedad
• Hugo Lloris, Frankrike, Tottenham
• David Ospina, Colombia, OGC Nice
• Vincent Enyeama, Nigeria, Lille
• Guillermo Ochoa, Mexico, AC Ajaccio
  Alle de beste spiller for europeiske klubber. Er dette tilfeldig eller er det et resultat av økt fokus på utdannelse av keepertrenere og bedre keepertrening? Svaret henger.....

Fortsettelse eller fornyelse?

Trender:
• Den ”nye” fotballformasjonen 1-3-5-2 eller 1-5-3-2.  Systemet ble praktisert ulikt. Men for keeperne ga dette nye utfordringer, både defensivt og offensivt. Defensivt først og fremst ved at det var flere spillere i sentral sone mellom keeper og ballen. Det ga blant annet utfordringer som:
o Posisjonering
o Fri sikt til ball
o Samarbeid med flere spillere i tette og kampavgjørende situasjoner
  Offensivt ble utfordringen til hvem, hvor og når ballen skulle spilles. Dette ble løst bra når spillet var i første og andre angrepssone, men var ikke like bra på lang distanse og under press. Tabellene 2 og 3 viser suksessen i pasningsspillet til keeperne.
  Det er de små detaljene som er avgjørende og som det må trenes på. Alle keepere redder skudd, men de beste redder flest! Alle toppkeepere i dag kan spille pasninger, men de beste treffer mer enn de nest beste! Forskjellene er små, men kan utgjøre store forskjeller på sluttresulatet!
• Offensive backer og sentrale midtbanespillere med defensive oppgaver. Dette førte til mange innleggssituasjoner. Hele 37 mål ble scoret etter slike situasjoner. De fleste keeperne hadde problemer med å fange innlegg.
• Dommerspray. Var helt nytt og ble brukt med hell. Det ga keeperne bedre tid og ro til å stille mur og innta sin posisjon i målet. 
• Vi fikk se en ny generasjon keepere som var utdannet gjennom moderne keepertrening. Det viste seg særlig igjen på det offensive spillet.
• Keeperprestasjoner. Så vi noe nytt? Tysklands Manuel Neuer imponerte mer og mer jo lengre mesterskapet varte. Men var hans spill en nyhet? Nei, mener jeg.  Dette har vi sett av Neuer både fra hans tid i Schalke 04, Bayern München og for det tyske landslaget. Det ble slått stort opp i media, kanskje fordi det tydelig var en del av det tyske keeper- og spillekonseptet. Laget tilpasset seg en keeper med ekstreme ferdigheter og gjorde nytte av det til beste for laget og sluttresultatet. 

BuffonSTERKE FARGER: Italias keeper Gianluigi Buffon med sterke farger på hansken – et bevisst valg for å gjøre kommunikasjonen enklere. Foto: DIGITALSPORTVerdensmesteren Tyskland var det eneste landet som tilpasset seg keeperens kvaliteter på en offensiv måte. For de andre landene var det stort sett keeperen som måtte tilpasse seg et lagkonsept. Ved forrige VM så vi spennende keepertyper og løsninger, dette mesterskapet ga lite av dette. Selv om landene var fra ulike verdensdeler med ulike fotballkulturer, så vi at keeperne løste situasjonene nokså likt sammenlignet med forrige mesterskap i Sør Afrika. Årsaken for dette mener jeg er at ”alle” (med få unntak) keeperne spiller for europeisk klubber, og er tilpasset disse landene og lagenes spillestiler.
• Kommunikasjon: Vi fikk se farger som et hjelpemiddel i kommunikasjonen! (Se bilde av Buffon).  At hanskene er i sterke farger er ikke noe nytt, men vi fikk se ny bruk av fargene. Noen hanskeleverandører hadde forskjellige farger i håndflaten på høyre og venstre hanske. Andre leverandører hadde kombinert to farger i samme håndflate. I kombinasjon med forskjellige farger på høyre og venstre sko ble det lettere for medspillere å skjønne hva keeperen kommuniserte med hjelp av kroppsspråk.  Her hadde en tatt forhåndsregler i forhold til støyen fra tribunen. Kun verbal kommunikasjon er ikke lenger godt nok! Dette setter krav til tydelige tegn fra keeper og et innarbeidet kommunikasjons tegnspråk i laget!
• Returer. Keeperne ga mange returer! For mange. Mange baller ble mistet ut i farlig sone, flere baller kunne blitt behandlet bedre. Det virket som respekten for Adidas-ballen var stor. Og at det var greit at keeperne stoppet skuddet uten og holde ballen i fast grep. Dog var forsvarerne oppmerksomme og fulgte opp de fleste returer. Men 14 mål ble scoret etter retur.

  Kan vi i Norge dra nytte av fakta fra et VM i fotball? Selvfølgelig! Vi lærer mye av å se på de beste, skaffe oss informasjon og tilpasse dette våre krav. Og samtidig ikke være redde for å skjerpe kravene til våre keepere! Redningsprosenten i VM var høy og viser at våre toppkeepere har noe å strekke seg etter. Pasningskvaliteten i VM viser at våre keepere kan bli bedre enn snittet i VM. Tilbakelagt distanse i Brasil viser hva som kreves, og norske keepere kan via krav og riktig trening gjøre det samme. Vi må være våkne på nyvinninger og reagere kjapt på endringer. Avstanden til de beste er ikke stor, men reisen er lang! Kan norske keepere bli like gode? Framtiden vil gi svaret, men det hjelper å være sterk i troen! 

-- annonse --