-- annonse --
Nyheter
KL. 15.00: Torsdag kl. 15.00 inviterer NFF alle til å følge en paneldebatt om Qatar-VM. Foto: NFF
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Debatten om eventuell norsk boikott av VM i Qatar neste år på grunn av landets brudd på menneskerettighetene og forholdene for gjestearbeidere knyttet til byggingen av VM-anleggene, har tatt fyr i det siste.
  Ikke minst i kjølvannet av artikkelen i The Guardian om at mer enn 6 500 gjestearbeidere har mistet livet i Qatar siden FIFA tildelte landet 2022-VM i 2010.

Ekstraordinært forbundsting?

Søndag avholdes NFFs forbundsting digitalt. Der står ikke eventuell VM-boikott på dagsorden, men det blir ganske sikkert et tema. Blant annet fordi sju av 16 toppklubber har gitt sin støtte til forslaget om en boikott av fotball-VM.
  Ledelsen i NFF, både administrativt og forbundsstyret, samt nær samtlige fotballkretser ønsker en utsettelse av Qatar-spørsmålet, og i stedet ta en avgjørelse på et ekstraordinært forbundsting til høsten.
  – Engasjementet er bra. Noen mener boikott er riktig virkemiddel, andre mener ikke dette er riktig virkemiddel for å oppnå ønsket effekt. Forbundsstyret mener at denne saken ikke alene kan handle om boikott eller ikke boikott av VM i Qatar. Spørsmålet og arbeidet må settes i en større og viktigere sammenheng, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.
  – Skal vi sikre en ønsket og varig endring må dessuten et vedtak i denne saken bygge på grundig saksbehandling og et godt, dokumenterbart grunnlag. Styret synes forslaget om å bruke tiden på denne debatten er et godt forslag, og støtter derfor initiativet om å innkalle til ekstraordinært forbundsting til høsten, mener fotballpresidenten.

Paneldebatt

Får å belyse problematikken og kompleksiteten i spørsmålet ytterligere inviterer derfor NFF til en egen digital paneldebatt om Qatar-problematikken torsdag ettermiddag kl. 15.00.
  Der vil fotballpresident Terje Svendsen innlede, før det blir debatt i et panel bestående av landslagssjef Ståle Solbakken, Tom Høgli fra Tromsø IL, Gjert Moldestad fra Norsk supporterallianse og kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Andersen i NFF.

Støtter ikke boikott

Fredag tar Ståle Solbakken ut sin første landslagstropp, til de tre VM-kvalifiseringskampene som skal spilles i slutten av mars. I et intervju med VG sier Solbakken at han forventer at pressekonferansen i forbindelse med uttaket vil dreie seg om Qatar.
  – Jeg vet at pressekonferansen fredag kun kommer til å handle om Qatar. Jeg mener fortsatt at det å stå inne i det – samme hvor jævlig det er – det er et bedre alternativ enn boikott. Men jeg har den største respekt for dem som sier at nok er nok og at boikott er det eneste virkemiddelet som er igjen, fordi det ikke har skjedd nok forbedringer i Qatar, sier Solbakken til VG.
  Han forteller til avisen at han de siste dagene har brukt mye tid på å sette seg inn i problematikken.

-- annonse --