-- annonse --
Nyheter
TAKK FOR SEG: Nils Johan Semb har gitt seg etter nesten 30 år i NFF. Foto: NTB
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

 Nils Johan Semb har vært en sentral person i norsk fotball i en rekke ulike roller. Hans stemme har også gitt gjenlyd i til tusenvis av hjem som ekspertkommentator. I en alder av 62 år har han i over 40 år hatt trener- og fagansvar for en rekke lag og prosjekter. Allerede som ung spiller for Ørn-Horten  var han nysgjerrig på trenerfaget, og det tok han via lærerutdanning, Forsvaret og ikke minst Norges idrettshøgskole hvor han leverte sin hovedfagsoppgave midt på 80-tallet. Dog er det ikke som lektor i idrettsvitenskap han har satt spor, det har vært som fotballtrener. 

Han var bare 29 år da han i 1988 ble hovedtrener for EIK Tønsberg i datidens OBOS-liga (1. divisjon) og tok klubben til semifinalen i NM i 1989, hvor det ble tap for Molde. Han kombinerte dette med undervisning på NIH, hvor han var høyre hånd til Egil Drillo Olsen. Da Drillo ble A-landslagsjef rykket også Nils Johan inn i forbundskontorene. Først som assistenttrener på U21-landslaget, senere som både U21-sjef, ass.trener under VM 1998 for A-landslaget (sammen med Bjørn Hansen) og til slutt den naturlige etterfølgeren som landslagssjef da Drillo takket av sin første periode. Før han ble seniorrådgiver, var han Toppfotballsjef

Nils Johan har også vært en viktig og støttespiller for Norsk Fotballtrenerforening. Han meldte seg inn da foreningen ble etablert i Skien i 1986, deltok på NFTs første fagseminar på Linne Hotell høsten 1987, og har bidratt som foredragsholder og skribent ved en rekke anledninger. Han var også en periode i valgkomiteen for NFT.

Vi møttes første gang på Kringsjå Studentby i 1986 da vi begge var NIH-studenter. Sammen med Øyvind Larsen (den tredje bukkene bruse - fri gjengivning etter eventyret - i sporene etter Drillo og Semb), utvekslet vi fotballopplevelser og kunnskap. Men hadde samtidig mye moro som studenter bør ha. Nils Johan var en naturlig midtpunkt i kraft av naturlig autoritet og sitt gode humør. Siden har vi holdt sporadisk kontakt og våre veier har møttes ved jevne mellomrom siden. 

Nils Johan Semb er det man kan kalle «hel ved», en ærlig mann hvis ambisjoner alltid har vært å gjøre en god jobb for sine arbeidsgivere, kolleger og spillere. Han nyter stor respekt i alle fotballmiljøer, og vil bli møtt velkommen hvor han en kommer på besøk. 

Hvor går veien nå? Nils johan har sagt at han fortsatt skal jobbe full tid, men hva slags planer han har - det har han ikke fortalt meg. Dog håper jeg å se ham tilbake på sidelinjen som fotballtrener for et lag på toppnivå. Mannen har hatt en rekke tilbud opp gjennom årene om å vende tilbake som hovedtrener, men alle forsøk har vært fånyttes. Med hans kompetanse og personlighet, ville enhver klubb være heldige som kunne få ham tilbake på treningsfeltet. 

 

 

-- annonse --