-- annonse --
Spillerutvikling
AKADEMISJEF: Per Mertesacker i Arsenal ønsker at spillerne skal ta ansvar for sitt eget lederskap. Foto: NTB
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det er Arsenals akademisjef, tyske Per Mertesacker som sier dette  i et intervju med trainingground.guru

Tok ansvaret selv

Allerede som 20-åring var Per Mertesacker en del av det tyske landslaget (endte opp med 104 kamper). Han spilte i sju sesonger for Arsenal, der han nå er sjef for utviklingsarbeidet som akademisjef.
– Hos Arsenal hadde jeg min private fysioterapeut, min private kokk, som tok vare på meg i to timer hver eneste dag. Sakte skjønte jeg at dette måtte jeg ta ansvaret for selv, sier han.
Mertesacker begynner nå på sin tredje sesong som Arsenals akademisjef og er også svært opptatt av å utvikle akademispillerne i klubben til helhetlige mennesker
– Du må selv sette dine egne mål som du vil stå for, hva du vil oppnå, og selv ta ansvaret for dine egne handlinger for å nå disse.  Dette er ditt lederskap. Dagens ungdom har så lett for å skyve ansvaret over på alle andre, i fotballen kan det være trenerteamet og støtteapparatet. Eksempel er ernæring og kosthold, hva skal jeg spise, hvor mye hvile trenger jeg, hva gjør jeg for å komme raskt tilbake fra skade?

Utvikling av mennesket

Mertesacker er også opptatt å utvikle sine akademispillere til å bli  «ledere».
– Det ene er å forholde seg til andre, det neste er hvordan bli et godt menneske utenfor akademiet. Det tredje er hvordan du blir en bedre «leder» ute på treningsarenaen og på banen. Vi snakker alltid om respekt, disiplin og ydmykhet, som er tre viktige kjennetegn jeg vil se i mitt akademi, sier Mertesacker.

Aakademispillere klarAKADEMISSPILLERE: Spillerne utvikles til å ta mer ansvar for eget lederskap og utvikling. Skjermdump: YouTube Arsenal Media.
 
– Når jeg snakker om respekt, må du først respektere deg selv - hva du vil stå for, hva du vil oppnå, og matche det med dine handlinger. Det er det jeg ser etter når jeg snakker om lederskap.
  – Vi har klare temaer, hva de betyr og at de for holder seg gitte prinsipper. Jeg må kunne si til hver enkelt spiller at jeg virkelig kan stole på ham, og at han er «ledertypen» som tar ansvaret for hvordan han kan bli bedre.

-- annonse --