-- annonse --
Mental trening
TRENINGSTIPS: Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden kommer med gode treningstips i korona-perioden. Mesteparten er basert på råd i hans bok, Ti idrettsutøvere som søkte hjelp – og fikk det.
Gjest
Av idrettspsykolog Henrik Herrebrøden

Noen av rådene praktiseres av toppidrettsmiljøer jeg har kjennskap til. Mesteparten er basert på råd du finner i min bok, Ti idrettsutøvere som søkte hjelp – og fikk det.

  • Boka kan bestilles her

Råd 1: Velg innstilling

Du kan ikke påvirke selve viruset, men du kan påvirke din innstilling til denne situasjonen. Mange rundt deg, inkludert dine konkurrenter, vil sikkert takle situasjonen dårlig. Kanskje de gir opp eller trener med dårlig kvalitet i denne perioden. Selv kan du forsøke å være den utøveren som takler denne situasjonen best, og gjøre det du kan med kvalitet.

Råd 2: Tenk innenfor kontrollbobla

Tegn opp en stor boble på et A4-ark. Utenfor boblen fører du opp det du ikke kan kontrollere (f.eks. hvilke arrangementer som blir avlyst eller ikke). Inni boblen skriver du opp det du kan kontrollere (f.eks. egne hygienetiltak, din innstilling til avlyste arrangementer). Derfra kan du velge å fokusere mest på det du kan kontrollere.

Råd 3: Vær klar

Skal du regne med at alle årets kamper/konkurranser blir avlyst, eller skal du være forberedt på at du skal i aksjon om en periode fordi situasjonen har roet seg? Dette spørsmålet minner om en situasjon som mange lagspillere på benken befinner seg i: Skal jeg regne med at jeg sitter på benken i neste kamp også, eller skal jeg være forberedt på å starte? Mitt råd er: Vær klar for å måtte gå i aksjon.

Råd 4: Erstatt avlyste konkurranser med «stresstrening» 

Forsøk å trene under press. For eksempel: Få noen til å se på deg mens du presterer. Eller film deg selv med kamera, og avtal at du sender video av egen teknikk til en trener eller medspiller. Det skal ofte ikke så mye til før man kjenner litt press. Og selv om dette ikke alltid er like intenst som en «ekte konkurranse», kan det gi positiv effekt på evne til å prestere når det gjelder.

Råd 5: Visualiser at du deltar i det som er avlyst

Det finnes haugevis av eksempler på utøvere som har prestert på topp, selv om de har blitt forhindret i å drive med fysisk aktivitet. En velkjent historie, fortalt av Zig Ziglar, handler en golfspiller som ble tatt til fange under krig. Hver dag spilte fangen en runde golf i hodet. Når han ble sluppet fri, dro han hjem og spilte sin livs beste golfrunde. Et mer vitenskapelig eksempel er forskning som tilsier at olympiske utøvere som har vært fornøyd med egen prestasjon, har brukt mye tid på mental trening.

-- annonse --