-- annonse --
Fotballforskning
DOKTORGRAD: Ivan Baptista (til venstre) har vært assistenttrener for Tromsø samtidig som han har jobbet med sin doktorgrad ved UiT. Her på benken sammen med assistenttrener Lars Petter Andressen og hovedtrener Simo Valakari. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Ivan Baptista ble hentet inn som stipendiat til forskningsprosjektet Corpore Sano av forskningsleder Svein Arne Pettersen ved UiT i 2014. Han kom til Norge med meritter som cupmester som trener for damelaget til Boavista i Portugal, og har de to siste sesongene jobbet tett med Tromsøs A-lag som assistenttrener, samtidig som han har fullført sitt doktorgradsarbeid. Han har også vært tilknyttet TILs G16- og G19-lag.

Ny teknologi

Doktorgradsarbeidet til Baptista har tatt sikte på å beskrive og analysere det fysiske arbeidet som utføres i kamp i ulike spillerposisjoner og illustrere hvordan data fra obligatoriske kamper i eliteserien kan brukes på daglig basis for å forbedre spesifisiteten i treningsarbeidet.
  Ved bruk av ny teknologi har han funnet ut at det er stor forskjell i fysiske krav i ulike spillerposisjoner, men at disse spesifikke forskjellene ikke gjenspeiles i treningen.
  – En angrepsspiller ser ut til å ha den mest fysisk krevende spillerposisjonen i kamper, mens en forsvarsspiller har en litt mindre fysisk krevende posisjon, sier Baptista til forskning.no.

Posisjonsspesifikke belastninger

Baptistas funn indikerer at alle spillerposisjonene ser ut til å trene for lite høyintensitets løping og sprinter i løpet av en treningsuke, sammenlignet med det som kreves i en kampsituasjon. I tillegg ser det ut til at det trenes for mye på akselerasjon og retardasjon.
  Doktorgradsarbeidet til Baptista viser ifølge forskning.no også at hvilken formasjon og taktisk system som benyttes i kamp, påvirker de fysiske kravene til de forskjellige spillerposisjonene betydelig. Dette må også hensyntas i treningsplanleggingen.
  – Å utvikle treningsprogrammer ved å legge til posisjonsspesifikke belastninger til spillerne, mens du tilpasser øvelsene i henhold til lagets spillestil, kan være en nyttig metode for trenere å bruke for å utvikle treningskvaliteten og følgelig spillernes kampprestasjoner, sier Ivan Baptista til forskning.no.

ZXY

I arbeidet med å samle fysiske prestasjonsdata hos spillerne har Baptista benyttet ZXY Sport tracking-system, og forskningsleder Svein Arne Pettersen ved UiT forteller at Baptista i tillegg til sitt fagområde fotballfysiologi, også har vært med på å utvikle ny teknologi til hjelp for trenerteamet i den daglige treningen.
  – Baptista er en ny type trener som kommer med kunnskap om bruk av teknologi, og i tillegg har forståelse for å tolke og anvende resultatene i praktisk treningsarbeid, sier Pettersen til forskning.no.

  • Les hele artikkelen på forskning.no
  • Ivan Baptista: Football training specificity - Training individualization within the collective periodization. Doktorgradsavhandling ved UiT, 2020. Les sammendrag her

Troms¯  20190329.Troms¯s ILs spillerutvikler Ivan Baptista.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixSPESIFISITET: Doktorgradsarbeidet til Baptista har tatt sikte på å beskrive og analysere det fysiske arbeidet som utføres i kamp i ulike spillerposisjoner og illustrere hvordan data fra obligatoriske kamper i eliteserien kan brukes på daglig basis for å forbedre spesifisiteten i treningsarbeidet. Foto: NTB scanpix

-- annonse --