-- annonse --
Fotballforskning
VIKTIGST: Moldes Magnus Wolff Eikrem var ifølge Kristian Holm Carlsens undersøkelser Eliteseriens beste matchvinner i 2019. Foto: NTB scanpix
Gjest
Av Kristian Holm Carlsen, Football for kids

«Mesut Özil made me the world’s best striker» 
Cristiano Ronaldo

«Behind every kick of the ball there has to be a thought»
Dennis Bergkamp

Det vil si i hvor stor grad spillere bidrar til poeng, hvor ofte de er involvert i mål for og å hindre mål mot (+poeng), og at de unngår handlinger som medfører mål mot (÷poeng). For å teste ut viktigheten av matchvinnerferdigheter og variasjoner mellom spillere, analyserte jeg samtlige 699 mål i Eliteserien 2019. For å unngå og måtte se samtlige kamper i sin helhet ble tre av de åtte matchvinnerferdighetene ekskludert. 
  I tillegg gjennomførte jeg en grundigere analyse av Vålerenga, som også inkluderte valg uten ball defensivt og en ekstra matchvinnerferdighet.

Intensjonen med denne kampanalyseundersøkelsen er å bidra til økt kunnskapsutvikling for norsk fotball. Økt kunnskapsutvikling kan forhåpentligvis gi alle som følger med norsk fotball flere minneverdige øyeblikk. Følgelig håper jeg at flest mulig leser artikkelen, og genererer nye tanker om hvilke individuelle ferdigheter topptrenere bør fokusere på og hvordan individuelle ferdigheter kan evalueres mer objektivt. Artikkelen deles i tre deler. Del én tar for seg individuelle matchvinnerferdigheter i eliteserien 2019. I del to presenteres noen tanker om hva funnene kan brukes til og utfordringer med analysen. Siste del omfatter en casestudie av Vålerenga. De viktigste poengene med eller funnene fra denne kampanalysen er:
  1) Ved å analysere og summere matchvinnerferdigheter får dere en objektiv måte å evaluere spillernes individuelle prestasjon. Matchvinnerferdighetene synes å være direkte relatert til tabellposisjon, poeng, titler og spillets ide. Sistnevnte vil si å score mål, hindre mål, unngå farlige balltap og å vinne ballen.
  2) De kan bevisstgjøre individuelle valg med ball, bidra til å velge ut riktig startellever og hvilke spillere klubben bør kjøpe/selge, og å legge en god kampplan for spill-motspill.
  3) Dårlig/feil valg uten ball defensivt synes å forekomme hyppig ved mål mot. Følgelig synes det å foreligge et betydelig forbedringspotensial for valg uten ball defensivt.

Del 1: Resultater fra analysen av individuelle matchvinnerferdigheter i Eliteserien 2019

Tabell nr. 1: En oversikt over hvilke spillere som var de beste matchvinnerne i Eliteserien sesongen 2019. Mål for = antall +poeng (involvert i mål for), mål mot = antall ÷poeng (involvert i mål mot), sum = mål for minus mål mot, spilletid = totalt spilte minutter i eliteseriekamper 2019, og effekt = antall spilte minutt i snitt per plusspoeng.

KHCtabell1

Tabell nr. 2: Årets lag i Eliteserien 2019 i et 1-4-3-3 system basert på hvilke spillere som hadde best matchvinnerferdigheter i de ulike posisjonene på banen. Se tabell nr. 1 for beskrivelse av kolonnene.

KHCtabell2

Et par sammenligninger hvor spillere i kursiv er med både på rundens lag i tabell nr. 2 og fra kåringene under. Nordicbet har dette som årets lag i Eliteserien i 1-3-5-2 (Tjernås 2019): Marcus Sandberg – Tore Reginiussen, Ruben Gabrielsen, Fredrik Bjørkan – Zlatko Tripic, Håkon Evjen, Sondre Tronstad, Magnus Wolff Eikrem, Amor Layouni – Leke James, Torgeir Børven.

Dagsavisen har følgende årets lag satt opp i et 1-3-5-2 system (NTB 2019): Marcus Sandberg – Tore Reginiussen, Martin Bjørnbak, Ruben Gabrielsen – Zlatko Tripic, Ulrik Saltnes, Magnus Wolff Eikrem, Patric Berg, Håkon Evjen – Ohikhuaeme Anthony Omoijuanfo, Torgeir Børven.

Fire av spillerne fra tabell nr. 2 var med på årets lag både til Nordicbet og Dagsavisen. Samtidig ser vi at Nordicbet og Dagsavisen hadde syv av de samme spillerne på sine kåringer. Videre sammenlignet jeg antall poeng basert på matchvinnerferdigheter mot den vanlige poengligaen som består av antall mål og assist. Både nifs.no og altomfotball.no har en slik oversikt. Kort fortalt er 10 av de 12 spillerne fra tabell nr.1 også på topp 12 lista på poengligaen. De som er utenfor er Fredrik André Bjørkan og Fredrik Aursnes. At målscorere og spillere med mange assist er høyt opp på både matchvinnerferdigheter og poengligaen er på sett og vis logisk. 
  Derimot fant jeg ut at noen spillere var viktigere for laget enn hva jeg hadde inntrykk av før analysen, og som kanskje har «gått under radaren». Samtidig vil poengligaen gi lite mening for majoriteten av spillere, da de fleste scorer få mål og har få assist. Benytter man statistikk av matchvinnerferdigheter får dere verdifull og objektiv informasjon om alle spillere i troppen. I tillegg verdsetter dere bakspillere og keepere mer på linje med målscorere og assisttopper. En oversikt over topp tre spillere for alle lag kan sees i vedlegg nr. 1. I forlengelsen av dette er det interessant å se hvilken plass spillerne i tabell nr. 1 hadde på NTB-Børsen (Nifs.no).

Tabell nr. 3: Tabellen lister opp hvilken plass topp 12 spillere på matchvinnerferdigheter (se tabell nr. 1) hadde på NTB-Børsen. Til venstre står de 12 spillerne fra tabell nr. 1 rangert etter plassering på NTB-Børsen. Til høyre står spillernes plassering og poeng på NTB-Børsen. Magnus Wolff Eikrem toppet listen på begge listene, mens for eksempel Amor Yonas Layouni var nr. 9 på matchvinnerferdigheter og nr. 3 på NTB-Børsen.

KHCtabell3

Til slutt presenteres en sammenligning av vårsesongen og høstsesongen for de fire lagene som benyttet flest nye spillere høsten 2019. Uten å ha full kontroll på samtlige spillere alle lag benyttet i 2019 sesongen1, brukte Sarpsborg, Stabæk, Strømsgodset og Vålerenga henholdsvis, 8, 8, 7 og 5 nye spillere i høstsesongen. Etter 15 spilte seriekamper lå Strømsgodset på 16.plass og sist, Sarpsborg nest sist, Stabæk fjerde sist, og Vålerenga på en 5.plass. Etter endt sesong endte Stabæk på 8.plass med 40 poeng og +2 i målforskjell, Vålerenga på 10.plass med 34 poeng og -5 i målforskjell, Strømsgodset på 11.plass med 32 poeng og -13 i målforskjell, og Sarpsborg på 12.plass med 30 poeng og -10 i målforskjell.

Tabell nr. 4: En sammenligning av fire lag som brukte mange nye spillere høstsesongen 2019. Poeng vår = antall poeng laget hadde etter vårsesongen, poeng høst = antall poeng laget fikk i løpet av høstsesongen, +/- vår = målforskjell vårsesongen, +/- høst = målforskjell høstsesongen, snitt spilletid = snitt spilletid for de nye spillerne, og snitt mål for = antall plusspoeng de nye spillerne for hvert lag hadde i snitt. For eksempel hadde Stabæk 15 poeng etter vårsesongen, mens de fikk 25 poeng i løpet av høsten og dermed 40 poeng totalt. Etter vårsesongen hadde de -7 i målforskjell (syv flere innsluppet enn scora mål) versus +9 i målforskjell i høstsesongen. Totalt endte de opp med en målforskjell på +2. De benyttet totalt åtte nye spillere, og i snitt spilte disse åtte spillerne 655 minutter og de hadde i snitt fire plusspoeng på de samme matchvinnerferdighetene som i tabell nr. 1 og 2.

KHCtabell4

Både Stabæk, Sarpsborg og Srømsgodset lå dårlig an etter vårsesongen. Et virkemiddel de synes å benytte var å hente tilbake eller kjøpe nye spillere. Vålerenga gjorde det samme selv om de lå godt an etter vårsesongen. Basert på antall poeng, antall spilte minutter og antall plusspoeng på matchvinnerferdighetene lyktes Strømsgodset godt på overgangsmarkedet sommeren 2019. De nye spillerne var etter alt å dømme sterkt delaktig til at de beholdt plassen, og de kan dermed betraktes som gode kjøp. Vålerenga fikk minst ut av de nye spillerne, mens Stabæk og Sarpsborg hadde omtrent lik effekt av nye spillere basert på spilte minutter og hvor gode matchvinnerferdigheter disse spillerne hadde. Samtidig hadde Stabæk en betydelig bedre poengfangst høsten 2019 enn Sarpsborg, og Stabæk var best av de fire lagene. Følgelig er det flere faktorer som påvirker et lags utvikling i løpet av en sesong enn kjøp/henting og salg av spillere. I tråd med dette er det fornuftig å kombinere flere ulike analyser. Uansett synes det å analysere matchvinnerferdigheter å være en objektiv måte å evaluere effekten av nye signeringer.

1 Lagene hadde i snitt 30 spillere i/innom troppen i løpet av 2019 sesongen, og i snitt hadde 22 av spillerne i troppen poeng på matchvinnerferdighetene.

Del 2: Hva funnene kan brukes til og utfordringer med analysen

«Det er noen spesielle spillere som alltid ser åpninger. De som ser vil skaffe seg seire. Men det er ikke så mange som er i stand til å se»
Arsene Wenger

Som forventet er det spillere fra lagene som toppet tabellen som har flest matchvinnerpoeng. De beste lagene både scorer mest og slipper inn færrest mål. Dessuten henger de fire ferdighetsdimensjonene sammen og påvirker hverandre. Samtidig har spillestil og antall mål på dødball betydning for hvor mange plusspoeng spillerne får. Spillere på lag som scorer flest mål etter angrep mot etablert forsvar og mange pasninger samler flere poeng enn spillere på lag som scorer en stor andel av målene etter dødball (se ulikheter i vedlegg nr. 2). Uansett har de fleste lag spillere som i snitt hadde et plusspoeng eller bedre per kamp. Hvilket indikerer at noen spillere i større grad avgjør kamper enn andre. Samtidig er det store forskjeller innad i lagene, og i mange tilfeller topper mindre profilerte spillere statistikken. Av den grunn synes funnene svært relevant for å bevisstgjøre spillere i henhold til egne valg med ball, å ta ut en kamptropp og startellever, samt å velge hvilke spillere klubben bør kjøpe/selge. Flere spiller i forsvars- og midtbaneleddet utmerket seg, og de kan være vanskelig å fange opp med andre analyser.

Videre kan resultatene fra en slik analyse brukes til å legge en god strategi, og å øve på et best mulig spill-motspill, inn mot neste motstander. Noen lag har et tydelig mønster i hvilke spillere som er involvert i mål for og imot. Spesielt gjelder det lag med 1-2 spillere i bakre ledd eller 1-2 spillere på midtbanen som utmerker seg. Til slutt kan dataene benyttes til å finne ut hva enkeltspillere bør øve på. For eksempel hvis en spiller ofte gjør handlinger som resulterer i balltap, overgang og mål mot. Hva skyldes det? Manglende orientering i forkant, dårlige pasningsvalg etc. Alternativt kan det skyldes at spilleren slår mange innlegg med påfølgende balltap, overgang mot og mål til motstanderen. Ved sistnevnte kan det gi holdepunkter for at laget burde øve mer på innleggs- og gjenvinningsfasen relasjonelt og kollektivt.

Det understrekes at det å analysere og kvantifisere matchvinnerferdigheter ikke er en tilstrekkelig analyse. Både poengliga, NTB-børsen, lagenes egne kamp- og spilleranalyser, og kvalitative analyser gir verdifull informasjon. For eksempel kjøpte en klubb i eliteserien en spiller midtveis med kun et poeng på matchvinnerferdigheter før sommeren, men han fikk 15 poeng etter sommeren. Men selv om denne analysen ikke fanger opp alt, argumenteres det for at en analyse av matchvinnerferdigheter gir objektive data av høy relevans. Spesielt om dere analyserer og summerer alle åtte matchvinnerferdighetene over tre eller flere sesonger. På den måten får dere en oversikt over hvilke spillere som bidrar mest til at laget scorer mål og slipper inn mål. Som regel er det å slå en god assist eller det å score mål det vanskeligste i fotball. Imidlertid starter ofte målgivende angrep med at en spiller gjør et særdeles godt valg med god teknisk utførelse tidlig i angrepet. Uten denne handlingen ville laget aldri fått en målsjanse og mål. 

«Playmakers can impose themselves on games, speed up or slow down the tempo, switch play, create and make things happen» 
Carlos Alberto Parreira

Se bildene under!
Bilde nr. 1-5:
Kristoffer Lie Løkberg bidrar til at Viking går opp i 1-0 borte mot Vålerenga 22.9.2019. Han mottar ballen i en relativt sett dårlig spillsituasjon for Viking, der et balltap eller en lang avklaring kunne vært sannsynlige utfall. Imidlertid vender han bort førsteforsvareren (1F), og slår så en presis gjennombruddpasning til Samuel Kari Fridjonsson som får masse tid og rom mot et VIF-lag i ubalanse. Ved hjelp av to gode valg og teknisk utførelse har Løkberg snudd en dårlig spillsituasjon for Viking til en god spillsituasjon. Deretter fører Fridjonsson ballen framover, spiller en enkelt pasning til Zymer Bytyqi, som slår et godt innlegg til Even Østensen og 1-0.

KHCBilde5

KHCBilde5

KHCBilde5

KHCBilde5

KHCBilde5

Som alltid var det også utfordringer med denne analysen. For det første er det viktig med en god operasjonalisering av matchvinnerferdighetene. Selv etter at de er testet ut i over 10 år med eget lag og analyser av andre lag, er det rom for å forbedre dem ytterligere. Dog er nok den viktigste utfordringen eller svakheten med analysen at tre matchvinnerferdigheter er utelukket. Ved å ta med alle de åtte matchvinnerferdighetene ville man etter mitt syn fått meget pålitelige data om enkeltspilleres bidrag til at laget vinner kamper, og lagets tabellposisjon og meritter. I tillegg ville analysen i større grad fanget opp relasjonelle og komplementære ferdigheter.

Grunnen til at tre matchvinnerferdigheter ble utelukket skyldes rett og slett at det ble for stor jobb å se alle kampene i sin helhet. Derfor er det heller ingen keepere på topp tre hos noen lag. Samtidig er det betydelige forskjeller i antall poeng for keepere i Eliteserien 2019. I den forbindelse er det kanskje fortjent at Iven Austbø topper keeperstatistikken, og også har en assist på poengligaen. Kvalitativt sett synes jeg både han og de andre keeperne med mer enn åtte plusspoeng gjorde bedre valg ved igangsetting enn keepere med få poeng.

Selv med et utvalg av 699 mål, er antall kamper for få til å demme opp for naturlige svingninger, og flaks versus uflaks. På kort sikt er det litt tilfeldig hvilket hjørnespark det blir mål på, at en retur lander i beina på en spiss etc. Slike naturlige svingninger blir etter alt å dømme marginalisert når dere har statstikk for tre eller flere sesonger. Sist var det ved 22 mål (3 %) umulig å registrere alle involverte spillere på grunn av manglende TV-bilder av spillet. Følgelig skulle noen få spillere hatt 1-2 poeng ekstra.

Del 3: En grundigere analyse av Vålerenga sesongen 2019

For å få mer pålitelige data anbefaler jeg at dere undersøker hvor mange poeng laget tar med ulike spillere på banen. Vålerenga vant flest kamper med Chidera Ejuke og Jonatan Tollås Nation på banen (1,7 poeng i snitt). Ejuke utmerket seg også på matchvinnerferdigheter (16 plusspoeng på 14 kamper og i snitt et plusspoeng per 77. minutt), mens Nation ikke utmerket seg i like stor grad. Imidlertid anså mange salg av Ejuke og skadefravær til Nation som en årsak til at Vålerenga hadde en dårligere høstsesong enn vårsesong. Bak de to spillerne samlet Vålerenga flest poeng når Herolind Shala spilte (1.5 poeng i snitt) og Efrain Juarez Valdez (1.4 poeng i snitt). De fleste som følger med norsk fotball og Vålerenga er sikkert enige i at disse spillerne var viktige for Vålerenga i sesongen 2019. Samtidig er det ikke sikkert andre analyser fanger opp at Valdez var så viktig for poengfangsten, og at han var klart best på matchvinnerferdighetene av bakspillerne hos Vålerenga. For eksempel var han nr. 143 på NTB-Børsen, og lavest rangert av de fire bakspillerne fra Vålerenga som kom på denne lista.

Det å være involvert i få mål mot betyr ikke at en spiller er god defensivt. Selv om han/hun har få minuspoeng kan det godt være at vedkommende burde hindret flere mål mot2. I den forbindelse indikerer tidligere analyser at spillernes valg uten ball defensivt er svært avgjørende ved mål mot. Blant annet gjorde spillerne i VM 2010 og 2014 dårlige valg uten ball defensivt ved 65 % av alle målene i åpent spill (Carlsen 2017), og i VM 2018 falt nærmeste tredjeforsvarer (3F) av for sent ved nesten 20 % av alle mål i åpent spill (Carlsen 2019). Åpent spill vil si at alle mål på dødball er utelukket. I den sammenhengen undersøkte jeg også antall mål Vålerenga slapp inn i åpent spill hvor minimum en spiller gjorde et dårlig valg uten ball defensivt. Det betyr at et bedre valg kunne hindret mål mot. I sesongen 2019 slapp Vålerenga inn 44 mål totalt, og ved 7 av dem (16 %) falt nærmeste 3F av for sent. Totalt sett slapp Vålerenga inn 20 mål hvor minimum en spiller gjorde et avgjørende dårlig valg uten ball defensivt. Hele 17 av disse 20 målene handler om to defensive ferdigheter. Rent matematisk i forhold til når disse målene kom, medførte det at Vålerenga tapte 20 poeng. Imidlertid er ikke virkeligheten så enkel siden kampbilde og spill-motspill trolig ville blitt annerledes uten de nevnte målene. Uansett indikerer disse funnene at marginen i henhold til valg uten ball defensivt er stor, og at læring av slike ferdigheter kan ha en svært positiv effekt på resultatet i enkeltkamper, tabellposisjon og antall titler. Dermed må det være lov til å spørre hvor ofte spillerne øver på defensive ferdigheter, samt om øvingen er optimal. Det inkluderer blant annet valg av pedagogikk, metoder og øvelser.

Her kan det også legges til at Vålerenga av ulike årsaker hadde svært stor utskiftning av spillere i bakre ledd. I løpet av 30 kamper brukte de 15 ulike bakre firere; seks i vårsesongen mot ni i høstsesongen. Lite kontinuitet av spillere i bakre firer medfører dårligere læring av relasjonelle ferdigheter. Dermed blir det vanskeligere for spillerne å gjøre gode individuelle valg uten ball defensivt. Den mest effektive backrekka besto av Valdez, Bjørndal, Nation og Näsberg. De spilte sammen i fem kamper, og i de kampene tok Vålerenga i snitt to poeng.

2 En analyse av alle de åtte matchvinnerferdighetene ville også ha fanget opp spillernes ferdigheter til å hindre mål.

Konklusjon

Denne kampanalysen omfattet fem av åtte matchvinnerferdigheter for alle spillere i Eliteserien 2019, samt en fyldigere analyse av Vålerenga. Totalt ble 699 mål analysert fra angrepsstart til angrepsslutt. De viktigste funnene etter å ha analysert og summert matchvinnerferdigheter er:

 • Matchvinnerferdigheter er en spillers ferdighet og bidrag til at laget scorer mål, hindrer mål, unngår farlige balltap og vinner ballen. De synes å være en objektiv måte å evaluere spillernes individuelle prestasjon, og kan betraktes som sluttproduktet av deres individuelle ferdigheter. Matchvinnerferdigheter synes å være direkte knyttet opp til tabellposisjon, poeng, titler og spillets ide.
 • De kan bevisstgjøre individuelle valg med ball, bidra til å velge ut riktig startellever og hvilke spillere klubben bør kjøpe/selge, og å legge en god kampplan for spill-motspill.
 • Dårlig/feil valg uten ball defensivt synes å forekomme hyppig ved mål mot. Følgelig synes det å foreligge et betydelig forbedringspotensial for valg uten ball defensivt.

Det kom også fram at ulike typer analyser utfyller hverandre, og at noen spillere kan ”gå under radaren” på de tradisjonelle analysene. I tillegg får dere ved å benytte en analyse av matchvinnerferdigheter relevant data av alle spillere med spilletid, og ikke kun de som scorer mange mål og ofte har assist. Analysen blir mer komplett ved å analysere alle de åtte matchvinnerferdighetene. Uansett er en slik analyse relativt enkel når den gjøres fortløpende etter hver kamp, og den resulterer i lite data/informasjon om hver spiller og for laget totalt.

 • Spørsmål om analysen og funnene kan rettes til Kristian Holm Carlsen. • Tlf.: 924 22 140 • e-post:

Kilder

Vedlegg 1: Topp tre matchvinnere for alle lag i Eliteserien 2019

De tre spillere med flest poeng på matchvinnerferdigheter for hvert lag i Eliteserien 2019. Med hensyn til personvern anonymiseres spillerne, men hvor på banen de spiller oppgis. Tallene i parentes i poengkolonnen betyr antall plusspoeng minus antall minuspoeng. For eksempel 36 (37 – 1) betyr at denne spilleren hadde 36 poeng totalt på matchvinnerferdighetene i denne analysen, fordelt på 37 plusspoeng og et minuspoeng.

KHCVedlegg1

Vedlegg 2: Andre funn

 • I snitt hadde hver spiller i Eliteserien 2019 ni plusspoeng totalt og et plusspoeng på matchvinnerferdighetene hvert 200.minutt. Gjennomsnitt for lagene var 196 plusspoeng.
 • Molde hadde flest plusspoeng totalt med 358 poeng fordelt på 21 spillere med poeng på matchvinnerferdighetene, og det gir et snitt per spiller på 17 poeng totalt.
 • Bodø/Glimt hadde best effekt hvor hver spiller i snitt hadde et plusspoeng hvert 90.minutt. Spillerne til Bodø/Glimt hadde 312 poeng totalt fordelt på 19 spillere med poeng på matchvinnerferdighetene, og det gir et snitt per spiller på 16 poeng totalt.
 • Brann var det laget som hadde lavest lagpoengsum på matchvinnerferdighetene med 128 poeng totalt, fordelt på 18 spillere med poeng på matchvinnerferdighetene.
 • Det var flere mål etter angrep som inneholdt over 15 pasninger og varte over 60 sekunder. Blant annet inneholdt LSK sin 1-1 scoring hjemme mot Brann 27 pasninger og angrepet varte i 90 sekunder. Bodø/Glimt hadde 19 pasninger, 2 gjenvinninger, 67 ballberøringer og brukte 90 sekunder da de gikk opp til 3-0 hjemme mot KBK. Molde sin 1-0 scoring mot Ranheim hjemme inneholdt 20 pasninger og angrepet tok 60 sekunder.
 • Da Viking reduserte til 2-1 borte mot Sarpsborg var alle 11 spillerne på laget innom ballen. De hadde 15 pasninger og brukte 45 sekund fra angrepsstart til scoring.
 • Jakob Glesnes var eneste utespiller som spilte samtlige 2700 minutter i 2019. Det samme gjorde keeperne Marko Maric, Sondre Løvseth Rossbach og Robert Marcus Sandberg.
 • Vålerenga slapp inn seks mål direkte (overgang mot og mål) eller indirekte (overgang mot, dødball og mål) som følge av balltap på egen banehalvdel.
 • Vålerenga slapp også inn et mål på dødball hvor dødballen skyldtes at nærmeste tredjeforsvarer (3F) falt av for sent.
-- annonse --