- Artikkelen først publisert i forkortet versjon i Fotballtreneren nr. 1/2020.
Keepertrening hos SK Brann består ikke bare av fokus på defensive aspekter i spillet, men også de offensive aspektene som man møter i kampsituasjon. Dette gjør at vi i treningen alltid etterstreber å utføre øvelser bestående av defensive-offensive oppgaver. I min keeperøvelse presentert under så vil du derfor se at keeperarbeidet går fra forsvar til angrep.
Feltarbeid er en av de meste krevende, men samtidig mest undervurderte oppgavene en keeper møter i kamp. Dette skyldes at du må forutsi utviklingen av situasjonen (f.eks. ball, med- og motspillere, værforhold osv.) for så å i løpet av en brøkdel av et sekund gjøre en vurdering på hva du vil foreta deg.
Min keeperøvelse inneholder også aspekter av kognitiv trening for å utvikle hastighet på informasjonsprosessering. Øvelsen gir også mulighet for regresjon og progresjon avhengig av alder og/eller ferdigheter.
Organisering av øvelsen
Øvelsen organiseres som illustrert på bilde 1. Fem fargede kjegler plasseres like innenfor sekstenmeterlinjen og hver kjegle får et nummer (f.eks. rød = 1, gul = 2 osv). To små mål er plassert skrått utenfor hjørnet av sekstenmeteren. Målene har også hver sin farge. Keepertrener (T) er plassert ca. 25m rett foran målet.
BILDE 1: Organisering av øvelsen.
Øvelsen
1. Keeperen er posisjonert og har fokuset rettet mot spilleren som står med ballen i korridoren.
2. Keepertreneren roper ut én farge eller nummer iht. de fem utplasserte kjeglene. Dette gjør at keeperen må flytte oppmerksomheten til det som skjer i feltet (orientering og informasjonsprosessering) for så å svare med riktig tall dersom treneren roper ut farge eller motsatt.
3. Når keeperen svare riktig vil spilleren i korridoren starter sin bevegelse (én berøring mot dødlinjen). Det er viktig at keeperen bruker tiden fra berøringen til innlegg kommer til å korrigere sin posisjon ift. ball.
4. Spilleren slår innlegget.
5. Med tydelig kommunikasjon går keeperen ut i feltet og griper/bokser/ «tip» ballen.
6. Dersom han griper ballen så settes den raskt i gang ved kast i ett av de små målene. Hvilket mål avgjøres av keepertreneren (blå eller grønn). Hvis keeperen ikke griper ballen så starter øvelsen på nytt fra pkt 1.
BILDE 2: Eksempel på progresjon.
7. Etter at keeperen har kastet ballen i ett av de små målene, så skaper han pasningslinje til å motta en pasning/tilbakespill.
8. Samtidig som keepertreneren slår en pasning til keeperen så roper han ut én av fargene knyttet til de fire målene (to små og to store).
9. Keeper gjør medtak vekk fra evt. motstander eller i forbipasserende retning.
10. Keeper slå kort- eller langpasning i målet knyttet til farge som keepertreneren ropte.
Regresjon
Regresjon kan være at innlegg kommer fra en dødball/kastes inn, eller at man benytter færre farger/tall.
Progresjon
Det er mange muligheter for å øke progresjonen på øvelsen. Det første trinnet er å plassere mange AirBody (passiv motstander) innenfor straffefeltet eller videre å bruke spillere som aktive med- og motspillere. Dette vil øke kravene til informasjonprosessering og beslutningstaking. Å legge til tilbakespill som illustrert i bilde 2 er også en del av progresjon av øvelsen. På samme måte kan også andre elementer, som for eksempel skudd eller 1vs1 introduseres.
Nøkkelmomenter
I øvelsen illustrert er hovedfokuset feltarbeid, men stiller også krav til igangsetting. Den består derfor av mange ulike momenter avhengig av hva man ønsker å oppnå med treningen. Dette kan for eksempel være forflytningsteknikker, timing, posisjonering, kommunikasjon osv. Personlig velger jeg aldri mer enn tre nøkkelelementer i hver treningsøkt.
Til slutt vil jeg nevne at det er viktig å huske på at øvelsen også innebærer stor kognitiv belastning. På grunn av dette så gjennomføres denne treningen i god tid før og/eller etter kamp. Øvelsen er veldig lik de fysiske, tekniske, taktiske og kognitive utfordringene som møter en keeper i kamp, og er derfor valgt som min keeperøvelse.