-- annonse --
Keepertrening
ÅPEN: Iven Austbø er kanskje eldst, men samtidig framstår han ekstremt nysgjerrig på å bruke VR for å bli bedre. – Om dette kan få meg to til fem prosent bedre er jeg definitivt åpen, sier han. Foto: Espen Iversen, Rogalands Avis
Gjest
Fotballtreneren

Nylig tok Hegre med seg Vikings A-lagsspillere til Revheim ungdomsskole for å teste ut VR-trening.
  – Jeg søker alltid nye ting ut i fra marginer. Du kan lære mye av dette som du også kan av andre idretter. Som steget inn i serven i tennis, hvordan hockeykeepere jobber med vinkler eller modigheten til håndballkeepere. Så har du opphoppet og smashen i volleyball, sier Kurt Hegre til Rogalands Avis om forsøket.

Skjerper sansene

Hegre forteller videre:
  – Dette er veldig nytt og det begynner å komme rundt omkring i Europa. Arsenal brukte VR som forberedelse før trening for å skjerpe keepernes sanser. De skal ut av morgendusen. Jeg vil finne ut mer. Er det noe å hente for oss? Så vil jeg være sikker før noe innføres.

Mange aspekter

Den rutinerte keepertreneren sier til Rogalands Avis at dette handler om mange aspekter rundt keeperrollen.
  – Det går på reaksjon, koordinasjon og konsentrasjon. Se hvor mye farten i fotballen har økt. Det er ikke alltid nok å redde med ABC-teknikk. Du må over på X og Y. Noen ganger er en fot og en arm nok, sier han ti avisen og bekrefter at det handler om kampen om hundredelene.

Alt kan bli bedre

Kurt Hegre understreker at det ikke hjelper om bare han som keepertrener har tro på konseptet. Keeperne han trener må også kjøpe ideen og tro på det. 
  Viking-keeper Iven Austbø er definitivt positiv:
  – Alt kan bli bedre om du prøver nye ting. Dessuten var dette gøy. Jeg svetter jo! Så gjenstår det å se om det kan bedre reaksjonsevnen over tid, sier Austbø til Rogalands Avis.
  – Dette kan definitivt ha noe for seg. jeg skulle gjerne hatt dette utstyret hjemme i stuen, supplerer en like positiv keeperkollega Amund Wichne.

Må tenke fort

VR-treningen på Vikings keepere ble ledet av lærer og spillpedagog (en av tre i landet) John Arne Gaard Nilsen ved Revheim ungdomsskole.
  – Det vi gjør er å ta et kommersielt spill som er bra på rytme og øye-hånd koordinasjon. Det er engasjerende og perfekt for å teste reaksjon, sier han til Rogalands Avis, og fortsetter:
  – Jeg tror at dess mer keeperne spiller dette, jo bedre blir de til å tenke fort. Reagere mot noe som kommer mot deg. Det er ideen med å være keeper.

FAKTA
VR-trening

  • Virtual Reality er enkunstig dataskapt virkelighet. Dette skal måle og styrke rytme, hånd- og øyekoordinasjon.
  • Revheim ungdomsskole har eget VR-rom og har nylig startet E-sportslaget Einherjar hvor elevene skal kunne delta på kveldstid – som i et vanlig idrettslag.
  • John Arne Gaard Nilsen er lærer, men også ansatt som spillpedagog. Han er en av tre i Norge med tittelen. Treningsformen er blant annet prøvd ut på elever som ikke liker å danse på skolen. Nå testes konseptet ut på Viking-keeperne.

Kilde: Rogalands Avis

-- annonse --