-- annonse --
Keepertrening
OM FRAMTIDAS KEEPER: Kurt Hegre skriver om kravene til framtidas keepere. Foto: NTB scanpix
Gjest
Av Kurt Hegre, Viking FK

  • Artikkelen er hentet fra NFTs medlemsblad Fotballtreneren, nr. 2/2019.

Tidligere var kravet at keeperen skulle: 

  • Redde skudd 
  • Fange høye innlegg 
  • Organisere forsvaret og
  • Sette i gang spillet med enten kast eller lange spark.

HegreGullfotGULLFØTTER: Moderne keepere – som Liverpools Alisson – er målspillere med ekstremt høy treffsikkerhet i pasningsspillet, og således svært viktige 1. angripere på sine lag. Foto: NTB scanpixDisse kravene eksisterer ennå, men i tillegg må dagens keepere være aktive i forsvarstredjedelen, (tidligere var kravet innenfor 16-meterfeltet). Både med defensive aksjoner og offensivt spill. Keeperne må kunne starte angrep med fornuftige løsninger og være aktive i frispillingsfasen. Både etter innøvde trekk i laget samt med egne kreative løsninger. Keeperne må også samtidig med dette være i defensivt beredskap klar til å aksjonere i tilfelle ballmiss hos eget lag!

Morgendagens trenere ønsker å sette sammen sine lag bestående av elleve fotballspillere, inklusive en spiller med hansker som har lov å bruke hendene i et avgrenset område! Dagens målspiller! 
  Framtidens krav blir at keeperen må inneha de samme pasningsferdighetene som en midtbanespiller når laget har ballen.

Starten

Når vi snakker utvikling er keeperrollen den posisjonen som historisk sett har hatt den største utviklingen. Ajax og Barcelona er to lag som tidlig benyttet keeperen aktivt i bearbeidings- og frispillingsfasen. Victor Valdes i Barcelona var en av de første keeperne som fyllte rollen og utviklet den i retning dagens moderne målspillerrolle. I lagets oppbygging var hans rolle som 1. angriper med en utgangsposisjon i banen mellom midtstopperne.

Dette ga midtstopperne en mulighet til å posisjonere seg bredere i banen og sidebackene kunne derfor innta en posisjon høyt og bredt i banen. Dette gav både keeperen og flere spillere både mer rom og flere pasningsalternativer på flere områder i banen. Som nå er blitt en standard i fotballen anno 2019.

Nye krav

Dagens keepere har utviklet den originale «Valdesrollen» enda lenger. Det spilles ikke bare korte pasninger med høy treffsikkerhet, men både medium og lange pasninger spilles nå med stor treffsikkerhet. Toppkeeperne i dag har treff omkring 50% på lange pasninger, og Liverpools trener Jürgen Klopp håndplukket Romakeeper Alisson Becker. Han skulle bare ha Alisson i laget sitt koste hva det ville. Hvorfor? Sikkert ikke bare på grunn av hans posisjonssikkerhet og høye redningsprosent, som reddet Roma i flere viktige kamper den forrige sesongen. At Alisson i sin siste Romasesong hadde lykkes med 79% av sine pasninger var også en stor årsak. Bare Ederson med sine 85% pasningstreff hadde bedre statistikk i Europas topp 4-ligaer. Presisjonen i framfor alt lange pasninger passer Klopps raske angrepsspill perfekt. 

Trenden er blitt enda tydeligere, de dyreste keeperne har en felles spesiell ferdighet med sin ballbehandling offensivt. Det er ingen overraskelse at de dyreste keeperne i Premier League topper listen på pasningssikkerhet sammenlignet med andre toppkeepere.

Samtidig er det naivt å tro at denne statistikken kun har med deres «fine» føtter å gjøre. Felles for disse keeperne er at de spiller under trenere som har en ballbesittende stil. Og som trenger keepere med en sikker pasningsdistribusjon, og som er mentalt sterke til å spille MED RISIKO UTEN RISIKO! Disse keeperne setter standarden for resten av keeperverdenen og kravene blir flyttet i takt med utviklingen!

HegreIllustrasjon1ILLUSTRASJON 1, Keeper som spiller med risiko uten risiko.En liten og fersk sammenligning fra årets semifinaler i Champions League med toppkeepere som Alisson – Liverpool, Onana – Ajax, Ter Stegen – Barcelona og Lloris – Tottenham viste en total nøyaktighet på 72 % på 288 spilte pasninger, derav en total treffsikkerhet på 45% på lange baller.

Lag som har keepere som kan spille lange pasninger med stor treffsikkerhet har store taktiske fordeler. Motstanderens forsvarslinje må posisjonere seg nærmere eget mål for å dekke eventuelle bakromsløp fra motstanderens spisser og flankespillere. Dette fører til store rom mellom forsvarslinjen og midtbanespillerne, som kan benyttes til pasninger i rommene som oppstår. Kravene til keeperen er både risikovurdering, valg og stor treffsikkerhet!
  Dette fører til utfordringer for motstanderen. Fordi det oppstår rom over hele banen. Det gir keeperen mange muligheter, kort pasning – medium pasning eller lang pasning. Basert på blant annet motstanderens valg og utgangsposisjoner.

Kravene til keeperen som 1. angriper har endret seg som en følge av at flere trenere endelig har sett mulighetene keeperen gir dem. Det dagens toppkeepere presterer i 2019 er bare starten på en stor utvikling av keeperrollen. Framtidens fotball blir avhengig av keeperens evner som fotballspiller. Kravene øker for keeperne.

HegreIllustrasjon2ILLUSTRASJON 2. Vil dette bli offensiv standard i framtiden?Krav til hurtighet med ballen! Keeperne blir utfordret til å gjøre den perfekte pasningen med hurtighet. Analyser og målinger av toppkeepere i de største ligaene i Europa gir oss en idé på tiden keeperen har til disposisjon. Og den er kort!

Keeperens krav er blitt formidabelt! De hurtigste keeperne sin distribusjonstid er nede i 0,5 sekund! Fotballen i dag krever hurtig distribusjonstid. Samtidig har kravene som nevnt tidligere til å foreta riktige valg med presisjon øket. Leverer ikke keeperen prestasjoner i forhold til kravene får han ikke noen av de beste jobbene, i de mest vinnende klubbene. Klubbene alle vil spille for.

Trend følger trend

Utviklingen vil føre til at vi ser andre formasjoner når lagene angriper. En trener som allerede har tatt utviklingen langt er PSG U19-trener Thiago Motta. Med keeperen som anker offensivt i en midtstopper-posisjon. Med risikoen det medfører! Den er han villig å ta! Han ønsker at keeperen skal diktere spillet fra en utgangsposisjon høyt i banen.
  – Jeg regner keeperen som en av syv midtbanespillere. Jeg mener angriperne er vår første forsvarere ved balltap og keeperen er vår første angriper. Keeperen skal starte og diktere vårt offensive spill med sine pasninger, sier han.
   Dristig, innovativt og nytenkende! Som krever tøffhet og vilje til å spille med en kalkulert risiko. 

En drøm for mange i dag, men han er ikke langt fra å se sin drøm bli virkelighet. I flere klubber enn sin egen. For retter vi blikket mot andre land og ligaer ser vi at lignende formasjoner og systemer er i ferd med å bli implementert som standard. Der keeperens startposisjon er høyere i banen enn dagens standard posisjon for i større grad å kunne delta og diktere lagets angrepsspill. Keeperens grunnposisjon offensivt er på linje med midtstopperne og gjerne hele 30 til 40 meter fra eget mål. Kravet og forventningene er at dette er keeperens faste utgangsposisjon når laget er i ballbesittelse. For å gi de ti andre spillerne og laget mer rom og fordeler i angrepsspillet. Dette gir laget flere løsninger fra posisjoner høyere i banen.

Keeperen som taktisk våpen

Hvis keeperen med sitt pasningsspill evner å spille forbi motstanderens første pressledd oppnår laget en stor fordel. Det vil oppstå overtallssituasjoner over hele banen. Det vil oppstå situasjoner som 2 mot 1, 3 mot 2, 4 mot 3 etc. mye oftere. Som igjen kan føre til ubalanse og uorganisering hos motstanderen, og gjennombrudd og flere målsjanser til eget lag.

Motstandernes strategi mot lag som bruker egen keeper til å skape overtallsituasjoner har vært å presse keeperen når denne har ballen i føttene. Men dagens keepere er mer enn komfortable til enkelt å spille pasninger forbi et pressledd slik at det forsvarende laget gjerne taper mer enn det vinner ved å presse motstanderens keeper. Derfor har også kravet blitt stor dristighet hos keeperne sammen med økt treffsikkerhet på medium og lange pasninger. Nøkkelen er riktig pasning i rett øyeblikk.
  Men det finnes også en negativ side. EN enkelt feilpasning kan koste dyrt! Det er stor risiko ved å bruke keeperen høyt opp i banen langt fra sitt eget mål. Hvis laget mister ballen og keeperen er plassert på utsiden av 16-meterfeltet er målet praktisk talt åpent. Som en følge av trusselen dette medfører skjønner vi at det foreløpig er få trenere som har implementert et slikt keeperspill offensivt. «Safety first» preger fremdeles keeperspillet og taktikken til det store flertallet av trenere.

Innovasjon 

Det blir spennende å følge med topplagene i Europa og resten av verden. For de beste lagene er trendsettere. De beste trenerne er i front av utviklingen. De er dristige. Deres suksess vil påvirke framtidens fotball. Når flertallet av trenerne ser at nye taktiske grep fungerer hos de beste lagene i de store ligaene vil trenden bli kopiert av flere. En ny generasjon keepere vokser opp sammen med de nye kravene og de blir vant med å spille med stor risiko uten risiko! Å angripe med 11 spillere blir vanlig. Det som vi ser på som risiko i dag blir ikke vurdert slik i framtiden. Keeperspill med risiko uten risiko blir forskjellen og en viktig suksessfaktor.

Regelendring gir nye muligheter!

Fra starten på neste internasjonale sesong vil det være lov for spillere å motta igangsetting fra målspark i egen 16-meter. Fram til nå, hvis en utespiller tar imot målsparket innenfor 16-meterfeltet blir det tatt på nytt. Og i dagens fotball der topplagene prøver å strekke motstanderne både i bredde- og lengderetningen i søk etter rom vil dette gi helt nye muligheter for igangsetting bakfra.
  Den nye regelen vil favorisere ballbesittende lag, og lag med keepere som er komfortable med å spille ballen med bena. Det betyr også at for eksempel forsvarsspillerne kan falle inn i 16-meterfeltet og unngå motstandernes press mye lettere. Selv med dagens regler gjør topplagene dette mye mer enn sine konkurrenter, så vi må forvente at det vil bli enda vanskeligere å forsvare seg mot slike lag når den nye regelen nå blir iverksatt. En spennende regelendring.

Topplagene er forberedt og trent for alle scenarioer og er alltid på søk etter utvikling. Med et ønske om å få en fordel og forsterke eget spill. Og det blir kun plass for spillere som er i stand til å følge med på utviklingen som nå skjer. Keeperne blir en del av dette! Enda en ny regelendring som påvirker keeperen.

Framtiden i trenernes hender

Dette må få konsekvenser for vår spillerutvikling. Vi må forberede våre framtidige keepere på utviklingen. Og vi må begynne tidIig! I dag er keeperrollen i barnefotballen veldig defensivt utført og beskrevet. I 5’er-fotballen ser vi at keeperen STÅR i mål, i 7’er-fotballen fortsetter keeperen å STÅ i mål, det samme skjer i 9’er-fotballen. Vi er avhengig av NY TENKING for å møte morgendagens krav! Vi står på stedet hvil i forhold til utviklingen hvis vi ikke tenker nytt og iversetter tiltak.

Unge fotballspillere som får lov å kombinere en rolle som keeper med en rolle som utespiller vil elske denne utfordringen. Det store flertallet av barn og ungdom elsker å være i sentrum. Keepertypene vi vil få som en følge av endringen blir annerledes, det blir flere å velge mellom. Atletene finner sin plass i målet. Den nye rollen vil trigge flere til å spille i mål. Premien for spillerne er mer action! Og risiko er tiltrekkende for barn og ungdom! Ved å begynne med dette tidlig forsvinner risikotenkingen. Den nye keeperspilleren blir en vane! Det er i hvert fall min påstand. Men det blir krevende. Rolledefineringen må omskrives. 

Og jeg mener IKKE mer spesialisering i så ung alder, men spillerne må bli guidet om hvordan rollen skal spilles. De må få kjenne på mestringsfølelsen. Fotballlaget trenger en keeper og det blir feil å ikke trene spilleren som skal spille i mål! Da gjør vi ikke jobben vår som trener! Fordi dette også er en rolle i laget!

Vi må starte allerede med 5’er-fotballen. Kampen spilles på en liten bane, med et lite mål tilpasset spillernes fysiske størrelse og med masse action foran målene. Barn tiltrekkes av dette! Keeperen må også få angripe, keeperen må få score mål!

HegreIllustrasjon3ILLUSTRASJON 3. Keeper STÅR i mål!5’er-fotballen gir:

  • • Mye ballkontakt.
  • • Mange avslutninger mot mål, fokuset er på redninger.
  • • Kun korte igangsettinger, det er enkle valg og lite stress. En feilpasning betyr ikke automastisk baklengsmål. Keeperen kan spille pasning uten å tenke på risiko!
  • • Defensiv posisjonering, er enkel fordi målet er lite, keeperens område er lite og hovedfokuset er å redde skudd. Lite bakromstrussel og innleggstrussel, etc.
  • • Teknisk, fokus på repertoar defensivt er å redde 1 mot 1 samt å redde skudd. Offensivt er valgene forhåndsbestemt, korte pasninger til spillere som ikke er presset.

Spilleren sitt første møte med fotballmålet gir han/henne en positiv opplevelse. Det blir en «soft» start til neste steg som er 7’er-målet. Målet blir større, arealet som skal dekkes blir større og det blir nye situasjoner å forholde seg til. Nye muligheter og mer spenning! Men ingenting å frykte.

I 7’er-fotballen må det bli vanlig å angripe med 7 spillere, keeperen må få være med å spille offensivt! 
  Og med erfaring fra 5’er-fotballen vil keeperen tilføre nye løsninger og spille uten frykt for feil. Å SPILLE keeper blir naturlig!
  Og når spillerne kommer til 9’er-fotballen har de allerede mye erfaring som de vil fylle den nye rollen med. Rollen er krevende allerede i dag, og den blir ikke mindre krevende i framtiden. Så krevende at det blir en stor fordel å begynne å spille keeperrollen tidlig. Fremtidens keeper blir ikke bare en keeper, men en fotballspiller med hansker! 

Vi må ta opp hansken. I DAG! Den framtidige generasjon spillere fortjener at vi gjør det! Og vi trenere trenger målspilleren!

 

-- annonse --