-- annonse --
Keepertrening
KOSTE SEG: Kolbotn-laget synes det var veldig moro å ha keepertrening. Foto: Thomas Bløndal/fotball.no
Gjest
Av Thomas Bløndal, fotball.no

TINE keeperløypa er laget spesielt for TINE Fotballskole 2019. Løypa består av 12 ulike øvelser, som kan tilpasses, hvor alle på laget får testet seg som keeper.  
  – Vi har prøvd å gi en liten smak av noe av det man kan gjøre som keeper, og når man trener på keeper-rollen. Så vi har laget en keeperløype hvor de får testet seg i hurtighet, ballkontroll, balanse, redde skudd, også setter man det sammen til en sirkel, sier tidligere landslagskeeper og nåværende keepertrener for A-landslaget Frode Grodås, til fotball.no

Ivrige jenter

Nylig fikk Kolbotn-jentene fra 2011-årgangen teste TINE keeperløypa sammen med Grodås. Det var svært populært, og da han gikk igjennom løypa for første gang ville alle på laget gjerne være den som prøvde de ulike øvelsene først. 
  – Noen steder må de samarbeide litt, noen steder må de gjøre ting litt kjapt, og det funker uansett om man er åtte eller 28 år gammel, sier Grodås. 

Selv om det var vått i gresset på Sofiemyr satte det ingen stopp for innsatsen og keeper-gleden Kolbotn-jentene viste fram gjennom økten. 
  – Det morsomste var å kaste seg ned på bakken. Det var gøy å fange ballene, men også veldig klissete, forteller Isabella Delgado Nystrøm (8) etter treningen er ferdig.

Utfordrende å få nok keepere i klubbene

Der er Grodås som har satt sammen øvelsene i keeperløypa, og han forteller at en av grunnene til at TINE keeperløypa skal implementeres inn i TINE Fotballskole er for at flere skal få interesse for keeper-rollen. 
  – Jeg tror at mange opplever at det er vanskelig å få nok keepere i klubbene, da er at du er nødt til å gi dem litt oppmerksomhet. Bare ved å gjøre det og presentere noe av det som er utrolig morsomt når man trener på å være keeper, så vil det skape en opplevelse. Opplevelser gjør at man får lyst til å gjøre det mer, det er noe av hensikten med at de skal få en liten smak av det i TINE fotballskole.

Rådgiver for Klubb og aktivitet i Norges Fotballforbund, og Faglig ansvarlig for TINE Fotballskole, André Paulsen, forteller at det er blitt et mye større fokus på keeperrollen. 
  – Keeper er et av våre fokusområder under årets TINE Fotballskole. Med en positiv oppmerksomhet og en liten smak av det å være keeper på en morsom måte, vil forhåpentligvis flere ønske å være keeper. Bare se på Kolbotn-jentene som storkoser seg, og hvor nær alle elsker å være keeper. Med 70 000 deltakende barn på TINE Fotballskole så kan vi få veldig mange nye som har lyst å ta keeperrollen, sier Paulsen. 

Grodås håper å tiltrekke flere spillere til keeperrollen ved at de får testet litt hva de innebærer, men tror at man vil kunne dra nytte av en slik keeperløype uansett hvor på banen man spiller.
  – De fleste som blir gode i Norge i dag blir keepere et sted mellom 12-14 års alderen. I dag må du som keeper være god med ballen i beina, og da må du gjerne trene utpå et par ganger i uka. Så er det omvendt også. Gjennom det å kaste seg litt, fange ballen, trene litt balanse, litt spenst og litt smidighet er ting som også utespillere kan dra nytte av, forteller den tidligere landslagskeeperen. 

Ga mersmak 

I Kolbotn-laget rullerer de allerede på keeperplassen, slik at alle får prøvd seg. Men etter å ha gjennomført TINE keeperløypa sammen med Grodås er det tydelig at det har gitt mersmak. Da jentene blir spurt om det er noen som synes det var gøy og kunne tenke seg å være mer keeper kommer nesten alle hendene opp i været samtidig som det høyt ropes "JA".

Grodås håper at klubber rundt om i landet nå kan implementere en versjon av keeperløypa han har satt sammen. 
  – Jeg har satt sammen litt forskjellige ting. Du skal kaste ballen på forskjellige måter, det skal være presisjon i det, du skal føre ballen, du skal slå pasninger, du skal stoppe ballen, du skal balansere, og alt det der setter man sammen.

Løypa har mye fokus på samarbeid, kontroll på ballen, fallteknikk, konkurranser, bevegelse og godt grep, men akkurat hvilke øvelser som gjøres i TINE keeperløypa har man muligheten til å variere. 
  – Det er bare å bruke fantasien ut ifra det utstyret de forskjellige klubbene har tilgjengelig. Det er ikke sånn at klubbene skal ut å kjøpe masse utstyr for å gjøre akkurat den løypa her, men det skal være en idé for å gjøre det så får man tilpasse det i forhold til der man er og det utstyret klubben har.

 

Keeperloypa2STAS: Jentene i Kolbotn synes det var veldig gøy å trene som keeper, og det var ekstra stas å trenes av mannen med 50 kamper for A-landslaget, Frode Grodås. Foto: Thomas Bløndal/fotball.no

-- annonse --