Det kan være jeg er en smule inhabil, men jeg drister meg til å si at flere burde fått med seg keeperdelen i Cupfinalseminaret, ikke bare fordi det var gode foredrag og praksisøkter, men flere trenere trenger å ha større kunnskap om keeperrollen.
De beste vi har på keeperkompetanse
I år hadde Jan Erik Stinessen og Frode Grodås et virkelig spennende tema med mental trening. Cecilie Ystenes fra Raw Trening, datter av tidligere keepere Svein Ystenes, har gjennom samarbeid med Jan Erik og Frode hjulpet morgendagens enere, landslagskeepere og NFF generelt i prosessen med å utvikle de mentale ferdighetene hos keeperne. Cecilie setter fokus på hvordan vi som trenere kan trigge og påvirke den mentale utviklingen og ferdighetene for at keeperne skal lykkes optimalt i trening og kamp.
BEST PÅ KOMPETANSE: Her Frode Grodås og Jan Erik Stinessen NFF, sammen med artikkelforfatteren Elise Barsnes, Keepereutvikler NFF Hordaland. Foto: Reidar Schjei
Mentale ferdigheter
En keeper som skal prestere opp mot ens potensiale, ikke bare gjennom den tekniske og taktiske, men også den mentale delen, må forberede seg. Cecilie Ystenes ga oss inspirasjon og gode verktøy til hvordan vi kan trigge og skape vinnermentaliteten hos keepere gjennom mentaltrening. Mentaltrening må settes i system og tar lang tid, her må det mange repetisjoner til. La keeperne bruke hodet og reflektere, de skal lære å snakke til seg selv med kvalitet og mening, du som trener skal trigge dem med riktig feedback. Keeperen trenger en god indre dialog som er konstruktiv, positiv og offensiv, ikke minst skal de skape gode visualiseringsbilder som gir dem styrke i keeperarbeidet.
Etter gjennomgangen med Cecilie tror jeg vi alle fikk mersmak på hvordan vi skal utvikle og trene de mentale ferdighetene oftere. Noen av de gode mentale verktøyene som Cecilie hadde fokus på, var om keeperen har en refokuseringsstrategi, hvordan keeperen agerer etter baklengsmål og hvordan kroppsholdningen er. Hun snakket om hvordan keeperen kan regulere spenningsnivået til det positive, om det er trigger-ord keeperen kan bruke for å løfte seg selv og hvor engasjert keeperen er i sine omgivelser. Du som trener skal være en rollemodell for keeperen her og bør selv også ha reflektert over disse problemstillingene. Gjør mental trening enkelt, uten å forenkle det!
Sett i aldersperspektiv og den mentale utvikling gav Cecilie følgende råd;
• Under 15 år: Fokus på motivasjon, mestring og glede.
• 15-18 år: Arbeide med enkle mentale prinsipper, gjerne på gruppenivå.
• Over 18 år: Systematisk mental trening, gjerne i kombinasjon med spesialister.
Erfaring fra siste VM
På slutten av fredagen hadde vi en gjennomgang av årets VM-trender sett fra keeperens perspektiv. Hvilke situasjoner gikk igjen, hvilke typer avslutninger og dødballer var det, hvordan var forsvarsspillet og angrepsspillet og hvordan påvirker dette da keeperens rolle. Ikke minst gikk vi nærmere inn på bakromsproblematikken og hvor høyt keeperen bør stå. For det vil alltid være et bakrom å forsvare, og dette ønsket Jan Erik og Frode å ta med inn i praksisøkten!
Praksis i Manglerudhallen – keepertrenere er alltid godt forberedt
I forkant av økten var vi så heldige og fikk utdelt et hefte hvor øvelsene vises frem med bilde og forklaringer. Keeperfokuset for økten var å være våken og klar til å agere ved mulig bakrom og hindre mål ved 1 mot 1, mens utespillerne hadde primærfokus i hvordan de skulle utnytte bakrommet. Vi fikk se Frode som keepertrener og Jan Erik som hovedtrener, økten var delt i 3, med isolert del for keeperne og utespillerne først hvor de hadde hver sine forberedelser. Etterpå gikk de alle inn i situasjonsøvinger før det var spillsituasjoner til slutt.
Den var en god progresjon i økten, med en tydelig rød tråd og gjennomtenkte øvelser. Jeg vil anta at keeperne og resten av spillerne fra Oppsal G16 hadde en strålende dag sammen med Jan Erik og Frode. De oppmøtte fikk se et godt samspill mellom to rutinerte trenere og hvordan de forsterker de komplementære ferdigheten hos hverandre.
For de ekstra interesserte finner du flere av klippene fra økten på Facebooksiden; Morgendagens keepere. Her kan du følge ulike keeperøkter og treningsøkter fra landslag, trenersamlinger og kretser.
• https://www.facebook.com/morgendagenskeepere/