-- annonse --
Keepertrening
HUSK KEEPERNE: Keeperne er en viktig del av laget, men har en rolle som gjør de ofte blir «glemt» i treningshverdagen. Foto: Sahar Tahseen Motleq Muhaisen
Gjest
Av Elise Barsnes, klubbutvikler integrering NFF Hordaland, keepertrener og tidligere keeper

EliseBarsnesELISE BARSNES• Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 3/2018.

Når du var en høy smal strek og en litt redd jente vil man gjerne virke tøffere! Selv er jeg et resultat av å være et treningstalent og ikke et keepertalent i seg selv. Høyden og rekkevidden har alltid vært en stor fordel, men med svak fysikk og fraværende langpasninger har det gitt mye hodebry. Alle mine keepertekniske ferdigheter har jeg dermed måtte øve mye på. Heldig var jeg som tidlig fikk keeperoppfølging og har nesten siden jeg startet i mål hatt keeperøkter og keepertrenere. De har nok alle en stor del av æren for min suksess. Dessverre så gjelder ikke dette for alle og det ønsker jeg å være med å endre.

Vi trenger mer engasjement og ekstra innsats for å sette større fokus på keeperposisjonen. Vi får pusse støv av vår flotte og tradisjonsrike dugnadsånd og bli med. Klubbene må vektlegge keeperarbeidet, ikke minst må vi i kretsene bidra mer i keeperutviklingen. La keeperdugnaden starte!

Hvorfor glemmer vi ut keeperen i treningshverdagen?

Jeg har flere fotballvenner som opp gjennom årene har fortalt meg at jeg bør bli trener, og uten å ha tenkt særlig over det, visste jeg at når min fotballkarriere var ufrivillig over, så var det bare en ting å gjøre, bli trener. Hvem jeg trener spiller ingen rolle, men jeg er spesielt interessert i å trene ungdommer som ønsker å legge ned mye innsats og vil utvikle seg. Det engasjementet jeg har i dag er fordi jeg vil at flere fotballspillere skal få oppleve den samme gleden og gode oppfølgingen som jeg fikk.
  Som trener er du ikke bare med å utvikle det fysiske, psykiske og idrettsfaglige hos en spiller, du er også med på å forme et menneske. Du har stor påvirkningskraft, ofte større enn du selv er klar over. Så hva er vel ikke mer viktig da enn at vi er engasjerte, har kunnskaper og ferdigheter til å være gode rollemodeller gjennom trenerrollen. Vi skal sette utøverne i fokus, alle spillerne på laget, keeperen også. Likevel, hvor ofte blir ikke keepere satt til seg selv for å varme opp. Keeperen blir ikke regnet med i planleggingen av en øvelse, eller vi rett og slett glemmer at keeperen skal på banen. Det er jo faktisk 1-4-4-2 og ikke 4-4-2.

  • Og på treningsfeltet, forventer vi for mye av en keeper?
  • Har du som trener tenkt over hva du krever av en keeper i forhold til dine utespillere?
  • Ved spill og øvelser får keeperen en pause likt som utespillerne, forventer vi samme trøkk og engasjement på skudd nr. 30, selv uten pause for keeperen?
  • Vi skriker kanskje på keeperen vår om å sette hurtig i gang, i det hele tatt før ballen er reddet. Eller klassikeren som jeg har sett og hørt alt for mange ganger; «Som keeper i dag må du la spillerne dine få score mål, ikke involver deg så mye i denne øvelsen». Hva er det egentlig da vi signaliserer?
  • Det er ofte få keepere på et lag og i en klubb. Mange keepere spiller flere kamper i uken enn de har treninger. Hvilken utvikling gir dette keeperne og hvem er egentlig vinneren, klubben og laget eller keeperen selv?

Hvor mange klubber har egentlig en keepertrener?

Slik jeg ser det glemmer vi ofte ut at det er i barne- og ungdomsalderen vi trenger dyktige og engasjerte trenere. Foreldretrenerne er gull verdt, men vi må ha fotballfaglig kompetanse inn. Flere og flere tar NFF Grasrottreneren og følger trenerstigen, men hvor mange tar keeperretningen?     
  Ser vi på en undersøkelse av nærmere 80 klubber i Hordaland har vi fått kartlagt mer om keepersituasjonen. Vi spurte blant annet om – Hvor mange keepertrenere som er i klubben? Ut fra svarene ser vi at 30 klubber ikke har keepertrener, mens de resterende klubbene har en eller flere. Det vil si at nesten halvparten av klubbene som ble spurt og da nesten ¼ av klubbene i Hordaland ikke har en keepertrener. Dette er ikke unikt for oss her i Hordaland, dessverre tilsier min erfaring at det nok er slikt i de størsteparten av klubber rundt om i landet.

Så hva trengs for å engasjere flere til å bidra i keeperutviklingsarbeidet?

Vi vil ha flere keepere i vår klubb og ha faste keepertreninger, men hvor finner vi keepertrenere? Det er et spørsmål vi stadig får, og et godt spørsmål, for hvor er egentlig keepertrenerne? Til lag og klubber i Hordaland har vi prøvd å formidle disse punktene for å engasjere flere keeperentusiaster;

  • Legg ut informasjon på deres nettside/Facebook at dere lyser ut en trenerstilling for keeperarbeidet. Ha tydelig klart hvilken målgruppe som skal trenes, dag og tidspunkt som kan være aktuelle og betingelser. Kanskje tilby kurs og annet som en del av «betalingen».
  • Kontakt tidligere keepere eller eksisterende keepere i klubben som dere vet kan passe til å være trenere. Det er nok mange som kan bidra. Eller kanskje det er foreldre til noen av keeperne som kan være med å bidra på treninger.
  • Kompetanseheving hos deres trenere, sikre at alle trenerne i klubben har vært igjennom første trinn i NFF trenerutdanningen, Grasrottreneren, hvor de får 2 keepermoduler og dermed mer kunnskap om keeperrollen.
  • Trenerveileder i klubben som også følger opp keeperne. Vi er så heldige å få flere og flere trenerveildere her i Hordaland, som skal være en styrkende resurs for både trenerne og klubben. En eller flere personer som følger opp treneren på feltet, støtter og bidrar i dens utvikling. Trenerveilederen kan ha et ekstra fokus på at keeperen blir ivaretatt og dermed øke keeperengasjementet i klubben.
  • Delta på trener- og keepertrenerforum og andre samlinger i regi av NFF, kretser, klubber og andre. Her møter dere trenere, keepertrenere og keeperentusiaster. Slike møteplasser er viktig for læring, utvikling, nettverk og inspirasjon. For som trener har vi alltid noe å lære av hverandre, vi blir aldri ferdig utlært.
  • Arranger trenerforum i klubben hvor det settes fokus på keeperarbeidet, kanskje dere alt har noen i klubben som kan være interessert eller dere får med nye. Bruk ressursene dere alt har i klubben av eksisterende keepere, spør kretsen om hjelp eller andre klubber i nærområde. Start i det små, ikke planlegg for mye som ikke kan følges opp.
  • Sende keeperungdommer på kurs, slik at dere får mer kompetente keepere i ungdomsalderen og trenere til de yngre keeperne. Ren vinn-vinn situasjon for hele klubben. Vi Hordaland har arrangert et Grasrot keeperungdomskurs, med stor suksess, hvor kun ungdommer fikk delta.

Hva kan kretsene bidra med?

Ved å gi klubbene flere møteplasser der keeperutvikling står på agendaen, styrke kompetansehevningen for keepertrenere gjennom flere keeperkurs, og være med å styrke treningshverdagen for keepere og keepertrenere ser vi alt en positiv utvikling her i Hordaland. Vi får stadig flere henvendelser fra klubber som ønsker å gjøre et ekstra keeperarbeid i form av å ha keeperkurs, inspirasjonssamlinger og flere som deltar på våre keepertiltak.
  På våre kretslag har vi keepertrenere, som fast er med på både treninger, kamper og andre samlinger. Ikke minst har vi ekstra keepertreninger for krets og sonekeepere, både keeperøkter og basistreninger. Vi inviterer både trenere og foreldre til å delta på ekstratreningene, i håp om at dem skal kunne ta med læring tilbake til klubbhverdagen. Som krets har vi flere eksisterende arrangementer hvor keeperarbeidet enkelt kan settes i fokus. En ting er møteplassene, daglig lederforum, trener- og lagledermøter, etc. Hva med å ha en keeperdag under barnefotballdager, kretsmesterskap, jenteturneringer og annet. Vi har mange muligheter!

Suksess med keepertrenerforum

I Hordaland har vi det siste året testet ut en ny form for samling for de som er engasjert i keepere. Vi har valgt å kalle det keepertrenerforum, et trenerforum hvor keeperarbeidet står i fokus. Ved å bruke lokale, kjente og dyktige instruktører, og ha øvelser og tema etter deltakernes ønsker, har vi en miks av faglig påfyll og inspirerende og lærerike øvelser på feltet. Når vi også er så heldige å få med oss kjente og dyktige trenere fra vår krets så er det ikke rart vi drar mange trenere til slike samlinger.

Vi deler gjerne våre tanker, ideer, erfaringer og ønsker med andre kretser og klubber. Vi vet mange har gode prosjekter for keeperarbeidet og vi blir alle bedre av å samarbeide. Keeperkulturen er en delingskultur, vi vil alle bidra til det beste for våre kjære målvakter, så her er det få hemmeligheter. Stå på og ikke glem keeperen i hverdagen.

EliseKeepertrenerforumKEEPERTRENERFORUM: NFF Hordaland har startet keepertrenerforum med stort hell. Foto: Elise Barsnes

-- annonse --