• Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 2/2015.
Flere av de norske Tippeliga-keeperne er også unge eller relativt unge, og har enten fast plass på norske landslag, eller banker på døra til landslag.
Noen eksempler på dette er Aalesunds Sten Grytebust, Haugesunds Per Kristian Bråtveit, Moldes Ørjan Håskjold Nyland, Odds Sondre Rossbach, André Hansen i RBK og Arild Østbø i Viking!
I tillegg har vi Gudmund Kongshavn i Tromsø, og Strømsgodset, Mjøndalen og Viking er noen eksempler på klubber som har rene norske keeperteam!
Hvis vi tar med at det finnes mange unge keepertalenter i utviklingsavdelingene i Tippeligaen, så ser keeperfremtiden lys ut i Norge!
God jobb over tid
Dette er en konsekvens av det gode arbeidet som er blitt gjort de siste årene, med NFF sitt fokus på mer utdanning av keepertrenere og økt fokus på keepertrenerrollen i klubbene.
Med så mange gode norske keepere, samt et par interessante utenlandske keepere, så blir det spennende å følge Tippeligaen 2015, sett gjennom «keeperbriller»
Ikke bra nok på nivå 2
OBOS-ligaen blir mer spennende enn på mange år, med tanke på at tre av fjorårets Tippeligalag rykket ned.
Disse tre klubbene, samt flere av de andre klubbene i divisjonen, ønsker sterkt – og jobber hardt for å rykke opp igjen til Tippeligaen.
Hvis vi ser på antall norske keepere i OBOS-ligaen, så er ikke situasjonen positiv, synes jeg.
Visst er det flere spennende norske keepere i OBOS-klubber også, med Dyngeland (Sogndal), Falch (Hødd), Kristiansen (Bryne) og Øvretveit (Nest-Sotra) som eksempler.
MEN, slik det ser ut nå, så er det omtrent bare halvparten (9 av 16) av klubbene som starter sesongen med en norsk keeper i startoppstillingen. I tillegg er det bare halvparten (8 av 16) klubber som har rene norske keeperteam. Det er for få.
Bedre hos naboene
Nordiske land som vi liker å sammenligne oss med, har en mye bedre keepersituasjon på nivå 2!
• I Danmark består nivå 2 (1. divisjon) av 12 klubber. Alle de 12 klubbene har heldanske keeperteam, der de aller fleste er mellom 20-25 år!
• I Sverige er det 16 lag på nivå 2 (Superettan), og 15 av 16 lag har helsvenske keeperteam! Den siste klubben, Østersund, har en svensk og en islandsk keeper!
Dette gir utvikling.
Jeg har ikke belegg for å si at dette er en bevisst strategi i disse forbundene og klubbene, men at det er meget gunstig for keeperutviklingen i disse landene, det er jeg sikker på.
Utviklingsarena
Nivå 2 i Norge bør være en utviklingsarena for norske keepere, der de får den rette erfaringen før de tar neste steg.
OBOS-ligaen byr blant annet på høy intensitet, mange dødballsituasjoner og mye spill som involverer keeperne.
Derfor er denne ligaen i utgangspunktet en veldig god utviklingsarena for våre unge, talentfulle keepere, men dessverre er også OBOS-ligaen organisert på en slik måte at alle klubber enten kjemper om opprykk eller nedrykk, gjennom nær sagt hele sesongen. Dette fører til at mange trenere/ledere ikke får ro til å satse ungt og langsiktig.
Det kan selvsagt være skummelt å satse på en ung og uerfaren keeper når mye står på spill, men skal vi få en enda bedre utvikling så må vi gi keeperne tillit og utfordringer.