-- annonse --
Fotballforskning
FARLIG?: En ny amerikansk studie indikerer at kvinnelige fotballspillere er mer utsatt for hodeskader enn mannlige – her illustrert med en hodeduell mellom Vålerengas Gunnhildur Yrsa Jonsdottir og Emilie Haavi fra LSK kvinner. Norsk lege og forsker er skeptisk til resultatene i studien. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Forskning.no omtaler den nye studien som konkluderer med at det er forskjell på risikoen for hodeskader for kvinner og menn.
  – Forskere og leger har lenge lagt merke til at kvinner klarer seg dårligere etter hodeskade enn menn, men noen har ment at det bare skyldes at kvinner er villige til å rapportere om symptomene sine, sier legen Michael L. Lipton ved Albert Einstein College of Medicine, som har ledet studien.

Forandringer i hjernen

Forskning.no forteller at Lipton i nærmere ti år har forsket på følger av hjernerystelser, blant annet med teknologi som kan ta bilde at hvordan vann flyter gjennom hjernevevet, nærmere bestemt den hvite substansen som tilrettelegger for kommunikasjon mellom områdene i hjernen.
  49 kvinner og 49 menn – alle amatørspillere i fotball, har deltatt i den nye studien. Noen av spillerne hadde nikket ballen mye, andre mindre, men som gruppe hadde både mennene og kvinnene nikket ballen omtrent like mye.
  Forskerne fant at de som hadde nikket mye hadde mer forandringer i hvit substans i hjernen, og at resultatene var tydeligst blant kvinnene.
  I følge den amerikanske medisinhøgskolen kan studien tyde på at volumet av skadet hvit substans var fem ganger større hos damene enn hos mennene. Medisinhøgskolen skriver i pressemeldingen at kvinnene hadde åtte hjerneregioner der forskerne setter skader i sammenheng med mange headinger, sammenlignet med bare tre områder hos menn.
  – Basert på studien vår, som målte objektive forandringer i hjernevevet snarere enn selvrapporterte symptomer, ser det ut til at kvinner har en større sannsynlighet for å få skader på hjernen fra å nikke i fotball, sier Lipton.

Skeptisk

Forsker og overlege i ortopedi på Akershus universitetssykehus og tidligere landslagslege for de norske fotballkvinnene, Truls Straume-Næsheim, har selv forsket på følger av hodeskader for spillere i Eliteserien og er skeptisk til studiens konklusjoner.
  – Jeg synes funnene er interessante, og det er interessant at de finner forskjeller mellom kvinner og menn, men man kan ikke si ut ifra denne studien at nikking har skylda, sier Straume-Næsheim til forskning.no.
  Ingen av mennene i studien rapporterte om hjernerystelser, og bare én av damene gjorde det.
  – Det er jeg skeptisk til, for vi vet at idrettsutøvere underrapporterer hjernerystelser kraftig, sier han videre til forskning.no og legger til:
  – Kanskje har en som header masse, hatt masse hjernerystelser og da er det i stedet hjernerystelser og følgene av dette vi ser i studien. Vi har sett tendenser til at kvinnelige fotballspillere har flere hjernerystelser, men det kan være at de oftere melder inn symptomer og dermed blir fanget opp.

Ikke farlig å nikke

Straume-Næsheim understreker at hjernerystelser ikke er noe man normalt får av å nikke en fotball.
  – Jeg vil ikke si at nikking er farlig, men det kan være farlig å få for mange hjernerystelser, sier han til forskning.no.
  Den norske legen mener forskerne bak den nye studien burde ha sammenlignet resultatene med en kontrollgruppe av ikke-fotballspillere med hjerneskade.

-- annonse --